İslam hukuk üsûlünde şer'u men kablenâ
The sacred law of the previous religious communities in İslamic jurisprudence
  1. Tez No: 385793
  2. Yazar: YUSUF ÖZTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ DÖNDÜREN, PROF. DR. ALPARSLAN AÇIKGENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'u Men Kablena, İslam Hukuku, İslam, Yahudilik, Hıristiyanlık, Shariah men kablena, Islamic Law, Islam, Judaism, Christianity
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
İslâm'dan önceki ilâhî kanunlar İslâm nazarında üç türlü muâmeleye tabi tutulur. Ya eşdeğer gibi devam eder ya tamamen ilga edilir ya da tashih edilir. Bunun Kur'ân ve sünnette ve müçtehitlerin içtihatlarında yansımalarını açıkça görmek mümkündür. Bu çalışmamızda mezheplerin kabul gören bazı usûl kitaplarını esas alarak bu konuyu incelemeye çalıştık. Bu çalışmamızda özellikle mezheplerin bazı usûl âlimlerinin şer'u men kablenâ konusundaki görüşlerini incelerken geçmişten günümüze ışık tutan ve genel kabul gören bazı delillerin incelemeye çalıştık. Bunun için öncelikle gerçek kutsal kitapların (Tevrat, İncil, Zebur ve Kur'ân) mahiyetindeki konumuzla alakalı ibadet, muamelat ve ceza hükümlerinden bazı delillerin bir araya getirilmesi ve usülcülerin bu konuyla alakalı delilleri nasıl ve hangi alanlarda kullandıkları, günümüzde bu alanların kullanılıp kullanılamayacağı konusunu değerlendirmeye çalıştık. Ayrıca önceki şeriatlerin Kur'an'da adı geçen bazı peygamber kıssalarından ve kendi dönemlerindeki uygulamalarından hareketle, şer'u men kablenânın günümüze de ışık tutup tutamayacağını irdelemeye gayret ettik. Gayret bizden, başarı Allah'tandır.
Özet (Çeviri)
The conditions in the pre İslamic times are treated in three different ways: Either they continue as unchanged, or they are totally withdrawn, or they are amended. Reflections of these can be obviously seen in the Quran and Hadith / Sunnah, as well as within the jurisprudence of the Islamic scholars In this study, I tried to analyze this subject based on commonly approved method books of the Maddhaps / Islamic sects. In my study, while particularly examining Islamic method scholars' views on the Shariah men Kablenâ (Pre Islamic terms and conditions), I have also analyzed some commonly approved evidence, casting a light to the current time we live in. In order to do that, I primarily gathered the related provisions on prayer, procedure and penalty conditions witin the primary sacred books, Torah, Bible, Psalms and the Quran and reviewed how and where the method scholars used these relevant evidence and then examined whether these related evidence could be used today or not. Furthermore, benefiting from some of the prophets' stories and practices mentioned in Quran from the pre-Islamic times, I tried to research a few practices that could guide us and be implemented within our current times.