Türkiye'deki bankaların altın bankacılığı anlamında birbirlerinden nasıl farklılaştığının analizi
The analysis of how banks differentiates from each other in terms of gold banking in Turkey
- Tez No: 385794
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYUP BASTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Altın Bankacılığı, Altın, Altın Ürünleri, Gold Banking, Gold, Gold Products
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tez çalışmasının amacı; Türk bankacılık sektöründe yeni bir alan olan altın bankacılığı anlamında Türkiye'deki Bankaların birbirlerinden nasıl farklılaştığı kümeleme ve çok boyutlu ölçekleme yöntemleriyle analizi yapılmak istenmiştir. Analizde çıkan sonuçlar, bankaların altın bankacılığı ürün ve hizmetleri ile açıklanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde altının fiziksel ve kimyasal özellikleri, ölçü birimleri, fiyatını etkileyen faktörler ve kullanım alanları açıklanmıştır. Daha sonra ise dünyada ve Türkiye'de altının tarihsel gelişimi hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde dünyada ve Türkiye'de altın piyasaları hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise Türkiye'de altın bankacılığının tarihi, yasal çerçevesi, vergi boyutu ve Türkiye'deki bankaların altın bankacılığı ürün ve hizmetleri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the thesis is to analyse how banks differentiates from each other in terms of gold banking, which is relatively a new sector, by clustering and multi-dimensional scaling methods in Turkey. Results of analysis are explained by relating the gold banking products and services of banks. In the first part of the study physical and chemical properties of gold, units, factors affecting its price and fields of use are explained. After that, historical improvements about gold in world and Turkey are stated. In the second part world and Turkey gold market are investigated in detail. Finally in the third part, history of gold banking in Turkey, legal framework, tax issues, gold banking products and services of banks are explained.