Applicability of ISO 9000 standard regarding the Turkish small scqle industry
ISO 9000 Standartının Türkiye'deki küçük ölçekli sanayi firmalarına uygulanabilirliği
- Tez No: 38581
- Danışmanlar: PROF.DR. ALP ESİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Kalite Sistemi, ISO9000, Kalite Sistem Standardı, Kalite Güvencesi, Kalite Yönetimi, Küçük Sanayii, Quality, Quality system, IS09000, Quality system standard, Quality Assurance, Quality management, Turkish small scale industry
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZ IS09000 STANDARTININ TÜRKİYE'DEKİ KÜÇÜK ÖLÇEKLİ SANAYİ FİRMALARINA UYGULANABİLİRLİ?İ BABAYİ?İT, İsmail Tolga Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof Dr. Alp ESİN Şubat 1995. 191 sayfa. Bu çalışmada, IS09002 standardının Türkiye'deki küçük sanayi firmalarına uygulanabilirliği araştırılmıştır. IS09000 kalite sistemine sahip müşteri firmalar, yan sanayiciyeleri olan küçük firmaları, IS09000 standardının istediği anlamda kontrol altına alma problemi ile karşı karşıya kalmakta, ve bu kontrolü sağlayabilmek için küçük firmaların IS09000 belgesi almalarını istemektedirler. Bu tezde, küçük sanayi firmalarında IS09000 sistemi kurmanın zorlukları, firmaların şu anki uygulamalarından ve genel durumlarından örnekler verilerek açıklanmaya çalışılmıştır. Tezin kapsamı, sadece IS09000 veya benzeri resmi kalite sistemlerine sahip olan müşteri firmalarla çalışan küçük sanayi firmalarıdır. Fakat bu tezde sunulan öneriler, gelecekte IS09000 kalite sistemi kurma gereğiyle karşı karşıya kalabilecek diğerküçük sanayi firmalarına da yararlı olabilir. Bu kapsam içinde, kalite sistemi ve kalite sistem standardı konularının tarihsel gelişimi, ISO9002 standardı elemanları kısaca açıklanmış ve Türkiye'deki küçük ölçekli sanayi firmalarında ISO9002 uygulamasına yönelik öneriler verilmiştir. Bu öneriler beş küçük sanayi firmasında yapılan araştırma ve gözlemlere dayandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICABILITY OF IS09000 STANDARD REGARDING THE TURKISH SMALL SCALE INDUSTRY BABAYİ?İT, İsmaü Tolga M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Alp ESİN February 1995, 191 pages In this study, the applicability of IS09002 standard is investigated as regards the Turkish small scale industry. Customers of small firms that have IS09000 quality systems, face the problem of controlling their subcontractors which are small scale firms in the way IS09000 requires and to provide such a control they demand ISO9000 certificates from small firms. In this thesis difficulties against ISO9000 quality system implementation in Turkish small scale industrial firms are investigated by presenting the present practices in these firms. The scope includes only those firms who act as subcontractors to customers which have formal quality systems based on IS09000 or alike. However the suggestions may be useful to other small firms that may face the problem of IS09000 implementation in the future. Within this scope, a 111brief historical perspective of quality systems is given, and each clause of ISO9002 is interpreted and suggestions for the implementation of ISO9002 in Turkish small scale industry are made. The suggestions are based on observations, made during surveys carried out in five firms, selected from small scale industry.