Migration : İstanbul province in 1975-80 and 1980-85
Göç : İstanbul ili, 1975-80 ve 1980-85
  1. Tez No: 38583
  2. Yazar: NURHAN ÇETİNER ( ÖZDEMİR )
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE GEDİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: iç Göç, Dış Göç, Net Göç, Göç Hızı, In-migration, Out-migration, Net-migration, Net-Migration Rate
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZ GÖC: ISTANBUL ILI, 1975-80 VE 1980-85 CETÎNER (ÖZDEMIR), Nurhan Yüksek Lisans Tezi, Bölge Planlama Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayşe GEDİK Şubat, 1995, 165 sayfa Nüfusun çeşitli nedenlerle uzun bir zaman için yer değiştirmesi olayına“göç hareketleri”adı verilmektedir. Genellikle geçim sıkıntısı yüzünden göç hareketleri gerçekleşmektedir. Ülkemizde doğu bölgelerimizden sosyo-ekonomik gelişmenin yoğun olduğu batı illerimize doğru büyük oranda göç vardır. Göçler kırdan kente olduğu gibi, küçük ve gelişmemiş kentlerden, büyük şehirlere doğru olmaktadır. Bu da ülkemizde bir taraftan gelişmemiş az nüfuslu şehirlerin bulunmasına, diğer taraftan mega şehirlerin oluşmasına neden olmuştur. Bu mega şehirlerimiz içinde de göç bakımından en gözde olanı“İstanbul”dur. Bu çalışmada, 66 ilimizden İstanbul'a olan göç ve İstanbul'dan 66 ilimize olan göçlerin İstanbul'un o dönemde aldığı ve verdiği toplam göç içerisindeki oranı ile, 66 ilin nüfuslarına oranı ile elde edilen göç hızları incelenmiştir. Ayrıca, 1975-80 ile 1980-85 dönemleri arasında karşılıştırma yapılmıştır. Veri tabanının eksikliğinedeniyle iç, dış ve net göç payları, ile göç hızlarının analizini kapsayan bu çalışma, sadece 1975-80 ile 1980-85 dönemleri incelenmiştir.' Bu iki beş yıllık döneminde göç edenlerin göç başlangıç ve bitiş yerleride çalışmanın kapsamındadır. Ayrıca, 1980-85 döneminde meydana gelen değişiklikler belirtilmiş, ve yaptığımız analizlere dayalı olarak tartışılmıştır, incelenen bu iki dönemde, İstanbul Karadeniz Bölgesi'nden ve Doğu Anadolu'dan yoğun olarak göç almaktadır. Bununla birlikte, İstanbul Akdeniz Bölgesi 'ne ve kendi çevresindeki sanayisi gelişmiş Kocaeli ve Bursa 'ya göç vermektedir. Bu çalışmanın sonuçları, İstanbul'un göç hareketlerinin oturmuş bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MIGRATION: ISTANBUL PROVINCE IN 1975-80 AND 1980-85 CETÎNER (OZDEMIR), Nurhan M. S, in Regional Planning Supervisor: Prof.Dr. Ayşe GED IK February, 1995 165 pages The event of moving of population, with various reasons, within a long time, has been calling as“actions of migration”. Actions of migration have generally been substantiated, due to suffering of difficulty, regarding livelihood. In our country, there is a large immigration from eastern regions to western provinces, where the places having excessive socio-economic development. Transmigration have occurred both from rural area to the cities and from small and undeveloped provinces to the large provinces. And this fact, in our country, has caused formation of undeveloped provinces having little population on the one side, and some mega cities on the other side: Regarding migration, Istanbul is the most popular one, among our mega cities. In this study, the migration have been calculated through comparing the migration ratio, existing between movement from our 66 provinces to Istanbul and migration from Istanbul to our 66 provinces. IllBesides, a verification has been done between 1975-80 and 1980-85 provinces to Istanbul and migration from Istanbul to our 66 provinces. Besides, a verification has been done between 1975-80 and 1980-85 periods. Due to lack of data base, only 1975-80 and 1980-85 periods have been examined in this study, which covers the analysis of the net shares of internal and external migration and migration rates. Within these two five years period the starting and arrival places of migrants have also been taken into the coverage of this study. Besides basing on our analysis, the changes being occurred in the period of 1980-85 have been pointed out and discussed in it. In these two periods being examined, Istanbul has been taking excessive migration from the Black Sea Region and Eastern Anatolia. However, Istanbul has been giving migration to the Mediterranean Sea Region and Kocaeli and Bursa which have a developed industry, around Istanbul. The results of this study shows that the moving actions of Istanbul has a deeply rooted structure.