Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin bilişim suçlarına yönelik yaklaşımı (Gaziantep ili örneği)
Approaches of the personal of the Turkish Armed Forces to the crimes of informatics (A case study in Gaziantep)
  1. Tez No: 385860
  2. Yazar: ALİ DURDU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER FARUK VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Kamu Yönetimi, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Science and Technology, Public Administration, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar, İnternet, Bilişim Teknolojileri, Bilişim Suçları, Siber Savaş, Bilgi Güvenliği, Eğitim, Türk Silahlı Kuvvetler, Computer, Internet, Information Technology, Informatics Crimes, Cyber War, Information Security, Education, Turkish Armed Forces
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez çalışmasında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli personelin bilgi teknolojileri kavramları çerçevesinde görüşlerini öğrenebilmek, bilişim suçlarına yönelik algıları ve bilgi alt yapısını ölçmek amaçlanmaktadır. Bu çalışma, Gaziantep ilinde halen çalışmakta olan 1 Albay, 1 Yarbay, 3 Yüzbaşı, 1 Üsteğmen, 1 Asteğmen, 4 Başçavuş, 1 Kıdemli Üstçavuş, 3 Uzman Çavuş olmak üzere toplam 15 Türk Silahlı Kuvvetleri personeli üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bilgi teknolojileri ve bilişim suçları kavramlarına yönelik görüşlerin elde edilmesi amacıyla, personellere, hazırlanan açık uçlu soruların yer aldığı görüşme formu uygulanmıştır. Katılımcıların vermiş oldukları cevaplar içerik analizi yöntemi doğrultusunda kategorilere ayrılmıştır. Analizler bu kategorilere dayalı olarak yapılmıştır. Analizler sonucunda Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin; bilgi teknolojileri ve bilişim suçları konularında farkındalığının artırılması gerekliliği ve konuyla ilgili bilgi düzeyinin yeterli olmadığı ortaya çıkmıştır. Bilişim teknolojilerine yüksek miktarlarda para harcamadan önce karar verici mercilerin eğitim programlarını gözden geçirmeleri gereklidir.
Özet (Çeviri)
In this thesis it is intended to obtain opinions of the staff members of Turkish Armed Forces about information technology, the perceptions towards informatics crimes and to measure members' information backgrounds. This study has been applied to 1 Colonel, 1 Lieutenant Colonel, 3 Captains, 1 First Lieutenant, 1 Third Lieutenant, 4 Master Sergeants, 1 Senior Staff Sergeant and 3 Specialist Sergeants who are currently on duty in Gaziantep. An interview form containing open-ended questions has been applied to staff members in an attempt to obtain opinions towards information technology and informatics crimes. The responses of the participants have been categorized in accordance with the content analysis method. Analysis have been made based on these categories. In consequence of the analysis it has become evident that the awareness of Turkish Armed Forces staff members about the information technology and the informatics crimes ought to be enhanced and the information level concerning the subject is inadequate. Before spending high amount of money for informatics technologies, decision maker authorities ought to review the education programmes.