Örgüt yöneticilerinin kaleminden PKK'yı meşrulaştırma çabaları
The legitimization attempts towards PKK inits own documents
  1. Tez No: 385859
  2. Yazar: ABDÜLAZİZ ÖZDEMİRER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SİNCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, terörizm, PKK, KCK, Terror, Terrorism, PKK, KCK
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Diyarbakır'ın Lice ilçesi Fis köyünde 27 Kasım 1978'de yapılan bir toplantıyla kuruluşu ilan edilen PKK (Kürdistan İşçi Partisi), saldırı ve katliamları da içeren bir planlama ve hazırlık sürecinin ardından, 1984 yılından itibaren düzenli şekilde silahlı eylemlere yönelmiş ve Türkiye'nin son kırk yılını terörize ederek enerjisinin önemli bir kısmını terörle mücadelede harcamasına yol açmıştır.Türkiye PKK terörü ile ilk terör saldırılarından itibaren öncelikli olarak silahlı mücadele yolunu tercih etmiş ve süreçte ağırlıklı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri ön saflarda yer almıştır. Bu süreçte ağırlıklı olarak silahlı bir mücadele gerçekleşmiş ve PKK terörüne karşı tam anlamıyla bir başarı sağlanamamıştır. PKK'nın neyi amaçladığı ve hangi tezleri öne sürerek eylemlerini meşru göstermeye çalıştığı ortaya çıkarıldığında, PKK ile mücadelede aktif görev alan güvenlik güçlerinin daha çok başarı sağlayacağı öngörüsüyle hazırlanan bu veri temelli çalışma; problemi nesnel ve değişik boyutlarıyla ortaya koyan bir araştırma gayreti taşımaktadır. Araştırmaya ilişkin veriler nitel araştırma tekniklerinden birisi olan doküman analizi yoluyla toplanmış ve elde edilen verilerin geçerlik-güvenirlik analizleri; eş uzman incelemesi, dış denetim ve çoklu kodlayıcı süreçleri yoluyla sağlanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular ve ulaşılan sonuçlar; örgüt yöneticilerinin, PKK'yı meşrulaştırma çabası içerisinde Türkiye'nin Kürt halkına yönelik sözde inkâr ve imha politikası başta olmak üzere çeşitli düşmanca politikalar güttüğünü öne sürerek Kürt halkı nezdinde bir mücadele algısı oluşturmaya çalıştıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
After a period of planning and preparation for the purposes of attacks and massacres, PKK -Kurdish Labor Party-whose establishment was declared with a meeting held in Fis village of Diyarbakır/Lice on the 27th of November,1978, has undertook armed attacks on a regular basis since 1984. It has terrorized last forty years and yielded Turkey to spend a significant proportion of its energy to the fight against terrorism. Turkey has primarily preferred the option of armed struggle against PKK terror from the very beginning of the first terrorist attacks and Turkish Armed Forces took place at the forefront in this struggle. In this process, armed struggle occurred mainly and it was failed to achieve a complete success against the PKK terror. The present study is aimed to reveal the goals of PKK and the arguments it uses to justify it's actions. This data-based study is done with the foresight of providing significant information to the security forces taking active part inthe fight against PKK and has a mission of analyzing the problem objectively in different dimensions. The research data obtained via document analysis technique of qualitative research methods and validity and reliability analysis of the data is provided by peer review, external audit and multi-encoder processes. According to the findings and results of the study, in order to legitimize PKK, organization administrators create the perception of struggle against Turkish Republic in the eyes of Kurdish people by asserting that Turkey is pursuing a variety of hostile policies especially alleged denial and destruction policies towards Kurdish people.