İlkokul ve ortaokul yöneticilerinin öğretmenlerin başarısını artırmada dışsal güdüleme (Dışsal motivasyon) yeterlilikleri
The external moti̇vati̇on quali̇fi̇coti̇ons of the pri̇mary and secondary school managers i̇n i̇mprovi̇ng the success of teachers
  1. Tez No: 385899
  2. Yazar: CAVAT ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Güdü, Güdülenme, Dışsal Güdülenme, Öğretmen, Yönetici, Okul, Numen, Extrinsic, Teacher, Administrator, School
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırma ilkokul ve ortaokul yöneticilerinin öğretmenlerin başarısını arttırmada dışsal güdüleme (dışsal motivasyon) yeterliliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma için alan uzmanı Prof. Dr Semra ÜNAL gözetiminde öğretmenlere uygulanmak üzere bir anket geliştirilmiştir. Geliştirilen bu anket araştırmanın evreni olan 2012 - 2013 eğitim öğretim yılı İstanbul İli Avcılar, Küçükçekmece ve Başakşehir ilçelerindeki devlet ve özel sektöre ait ilkokul ve ortaokullarda görevli sınıf ve branş öğretmenleri arasından tesadüfî olarak örneklem seçilen 620 öğretmene uygulanmıştır. Anketlerden toplanan veriler SPSS 22.0 programında değerlendirilerek çeşitli bulgular ve sonuçlar elde edilmiştir. Bu sonuçlara dayalı önerilerde bulunmaya çalışılmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde araştırmanın temelini oluşturan problem durumu, problem cümlesi, alt problemler, denenceler, araştırmanın önemi, sayıtlılar, sınırlılıklar ve tanımlar yer almaktadır. İkinci bölümünde motivasyon kavramı, motivasyonun oluşum süreci, motivasyonun amacı ve önemi, motivasyon tipleri, motivasyonun yararları, motivasyon teorileri, motivasyon araçları, yönetim kavramı, yönetim teorileri, eğitim yönetimi kavramı, okul yönetimi, ilköğretim kurumları, ilköğretim kurumlarının varlık nedeni ve önemi, ilköğretim okullarının amaçları, eğitim yöneticiliği ve okul yöneticiliği, okul yöneticisinin sorumlulukları, okul yöneticisinin özellikleri, okul yöneticisinin görev ve yetkileri yer almaktadır. Üçüncü bölümünde araştırmanın yöntemi ele alınmıştır. Araştırmada kullanılan evren ve örneklem, verilerin toplanması ile ilgili yapılan çalışmalar, verilerin işlenmesi ve analizinde kullanılan istatistiksel teknikler açıklanmıştır. Dördüncü bölümünde anketlere verilen cevaplardan hareketle oluşturulan frekans ve yüzde dağılım tabloları, bağımsız grup t testi tabloları, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) tabloları ve tamamlayıcı Lenene'se, Post-Hoc Scheffe ve Tamhane testlerine ait tablolar ile bu tablolardan elde edilen bulgular yer almaktadır. Beşinci bölümünde sonuçlara yönelik tartışmalara yer verilmektedir. Altıncı bölümünde çalışmada elde edilen bulgulara dayalı olarak ulaşılan sonuçlara yer verilmektedir. Yedinci bölümde elde elden bulgulardan ve ulaşılan sonuçlardan hareketle, önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
A survey has been developed under the supervision of Prof. Dr. Semra ÜNAL to be applied to the teachers. This developed survey has been applied to 620 randomly selected primary and secondary school teachers in the educational term of 2012-2013 in İstanbul's Avcılar, Küçükçekmece and Başakşehir districts. The datas collected from the survey are evaluated by the SPSS 22.0 program has given some results and findings. We have tried to give some recommendations based on these results. In the first part of the research problem situation, problem sentence, sub-problems, hypotheses, importance of the research, assumptions, limitations and definitions take place. In the second part of the research motivation concept, formation process of motivation, purpose and importance of the research, types of motivation, the benefits of motivation, theories of motivation, motivational tools, management concept, management theories, the concept of educational administiration, school management, primary schools, the cause and significance of the presence of primary schools, the purpose of primary schools, educational leadership and school management, the responsibilities of school administirators, characteristics of school administirators, the duties and powers of school principals take place. In the third part of research methods are discussed. The population and sample used in the research, studies related to the collection of data, the statistical techniques used in the processing of data and analysis are described. In the fourth part of research movement frequency and percentage distribution tables created from the questionnaire responses, independent group test tables, one-way analysis of variance (ANOVA) tables and complementary Lenene'se PostHocScheffe and Tamhane test tables with the findings obtained from this table take place. Discussion of the results are given in the fifth chapter. In a study in which it is given in the sixth chapter is based on the findings of the conclusions reached. Proposals have been made with the findings obtained from the seventh chapter and the achieved outcomes.