Europeanization or not? Turkish foreign policy and the Cyprus problem, 1999-2014
Avrupalılaşma mı değil mi? Türk dış politikası ve Kıbrıs sorunu, 1999-2014
- Tez No: 385933
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. DIMITRI TSAROUHAS
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Türkiye-AB İlişkileri, Avrupalılaşma, Kıbrıs Sorunu, Turkey-EU Relations, Europeanization, Cyprus Dispute
 - Yıl: 2015
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
 - Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 477
Özet
Bu çalışma, genişleme sürecinde Avrupa Birliği (AB)'nin aday ülke dış politikalarını etkileme potensiyelini Avrupalılaşma perspektifinden incelemiştir. Türkiye-AB ilişkileri ve Kıbrıs sorununu Avrupalılaşma kuramı ve özellikle yeni kurumsalcı yaklaşımlardan Tarihsel Kurumsalcılık boyutuyla ele alıp, AB'nin Türkiye'nin Kıbrıs politikasını 1999-2014 döneminde nasıl etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, politika değişiminin sadece AB boyutundaki inandırıcı bir AB koşulluluğu ve katılım süreci faktörüyle değil, ulusal aktörlerin bu süreci nasıl algıladığı ve ulusal düzeydeki güç mücadelesinin bu süreçten nasıl ve ne derece etkilendiğiyle de açıklanması gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis sought to illuminate how the Europeanization process takes place, in the context of enlargement by providing empirical findings regarding the EU's potential to impact on the foreign policies of candidate countries. By placing Turkish-EU relations and the Cyprus dispute within a theoretical framework of Europeanization, with particular emphasis on the Historical Institutionalist strand of new institutionalism, this dissertation examined how the EU impacted on Turkey's Cyprus policy between 1999 and 2014. Alongside EU-related factors such as the credibility of both EU conditionality and accession perspective, what accounts for change is predominantly determined by how domestic actors perceive it, and the extent to which domestic power struggles are affected by it.