Europeanization of Turkish foreign policy towards Cyprus issue under the JDP government: Myth or reality
Akp Hükümeti altında Türk dış politikasının Kıbrıs sorununa yaklaşımının Avrupalılaşması: Efsane ya da gerçek
- Tez No: 226600
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM MÜFTÜLER BAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
3 Kasım 2002 seçimleriyle Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara geldikten sonra, AKP hükümeti AB üyeliğini politika önceliği yaptı ve Türkiye'nin AB'ye katılımını Kıbrıs sorunun çözümü ile ilintilendirdi. Bu bağlamda, bu çalışma 2002'den beri Türk dış politikasının Kıbrıs'a yaklaşımında bir değişim olup olmadığını, eğer bir değişim varsa bu değişimin Türkiye'nin katılım süreciyle ilişkisini tayin etmeyi amaçlamaktadır. Her ne kadar önceki hükümetler Kıbrıs'ı AB üyeliği için feda edilemeyecek bir milli güvenlik unsuru olarak kabul etse de, AKP hükümeti Kıbrıs politikasını AB üyeliği karşısındaki engelleri kaldırmaya yönelik geliştirmektedir. Türk dış politikasının Kıbrıs'a yaklaşımındaki bu değişimin arkasındaki dış teşvik AB üyeliğidir. Bu bağlamda, AKP hükümeti Kıbrıs söylemlerini AB'nin söylevlerine uyumlu bir şekilde geliştirmektedir. Fakat AB ödül ve tehditlerinin güvenilirliğinin azalması Türkiye'deki ?Avrupalılaşma? sürecini de yavaşlatmaktadır ve AKP hükümetinin katılım müzakerelerinin ilk zamanlarındaki inisiyatifi ele alan tutumuna rağmen Türk dış politikasının Kıbrıs'a yaklaşımındaki Avrupalılaşma yalnızca söylevdeki değişimde kalmaktadır.
Özet (Çeviri)
After Justice and Development Party came to power on 3 November 2002 elections, the JDP government has made the EU membership as a policy priority, and tied Turkey?s accession to the EU with the solution of the Cyprus problem. In this respect, this study aims to assess whether a change in Turkish foreign policy towards Cyprus has occurred since 2002 and if so whether this change is related to the Turkish accession process. Although previous governments recognize the Cyprus issue as a vital national security interest that can not be sacrificed for the EU membership, the JDP government has developed its Cyprus policy in order to overcome the challenges against the EU membership. The external incentive for a change in Turkish foreign policy towards Cyprus is the motivation for the EU membership. In this regard, the JDP government has developed its discourse over Cyprus compatible with the EU rhetoric. However, the weakening of credibility of the EU rewards and threats slowed down the ?Europeanization? process in Turkey and ?Europeanization? of Turkish foreign policy towards Cyprus remain solely in rhetoric despite the initial pro-activism of the JDP government in the earlier phase of accession negotiations.
Benzer Tezler
- Europeanization of foreign policy of a candidate counrty: An evaluation of Turkey's policy towards Cyprus (2002-2012)
Avrupa Birliği'ne aday bir ülkenin dış politikasında Avrupalılaşma: Türkiye'nin Kıbrıs politikası üzerine bir değerlendirme (2002-2012)
FATMA FULYA HİSARLIOĞLU
Doktora
İngilizce
2015
Siyasal Bilimlerİhsan Doğramacı Bilkent ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. IOANNİS GRİGORİADİS
- Behind the change in Turkish foreign policy vis-à-vis Cyprus between 2002 and 2004: The impact of leadership and the EU
Başlık çevirisi yok
İNANÇ KAMBUROĞLU
- The impact of threat perceptions on Turkish foreign policy: 1945-1960
Başlık çevirisi yok
FERHAN YILDIZLI
Yüksek Lisans
İngilizce
2015
Uluslararası İlişkilerGirne Amerikan ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. ENVER GÜLSEVEN
- Greece's defense& security policy after cold war
Soğuk savaş sonrası Yunanistan'ın savunma ve güvenlik politikası
ATALAY IRMAK
Yüksek Lisans
İngilizce
2004
Uluslararası İlişkilerYeditepe ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. MESUT HAKKI CAŞIN
- Reincarnating the sacred and the profane: An overview of the historical evolution of Turkish foreign policy & current trends under the AKP government (2002-2004)
Kutsal ve dünyevi olanı yeniden düşünmek
ANTONİOS GKİLDAKİS
Yüksek Lisans
İngilizce
2007
Uluslararası İlişkilerİstanbul Bilgi ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. HARRY TZİMİTRAS