The effect of stress ratio on fatigue crack growth kinetics of AISI 4340 steel
AISI 4340 Çeliğinin yorulma çatlağı ilerlemesine gerilim oranının etkisi
  1. Tez No: 38600
  2. Yazar: Ş.MELİH ÇADIRCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RIZA GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yorulma Çatlağı İlerlemesi, Gerilme Oranı, Lineer Regrasyon, 4340 Çeliği. vı, Fatigue Crack Growth, Stress Ratio, Linear Regression, 4340 Steel. IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
öz AISI 4340 ÇELİ?İNİN YORULMA ÇATLA?I İLERLEMESİNE GERİLİM ORANININ ETKİSİ ÇADIRCI, Ş. Melih Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Rıza GÜRBÜZ Şubat 1995, 66 Sayfa Bu çalışmada, AISI 4340 çeliğinin yorulma çatlağı ilerleme davranışına göre gerilim oranının etkisi araştırılmıştır. AISI 4340 çeliği çok yüksek dayançlı olup özellikle yüksek mukavemet ve tokluk isteyen alanlarda sıkça kullanılmaktadır. Çalışmada, malzemeden C-T numunesi şeklinde kesilen parçalar, 5 Hz frekanslı, sabit genlikli, sünizoidal yük dalgalan ile yüklenmişlerdir. Gerilim oranının yorulma davranışına etkisini incelemek için, R=0, R=0,3, R=0,5, R=0,67 ve R^M oranlarında deneyler yapılmıştır. Yön etkisini araştırmak için L-R ve R-L olmak üzere iki yön seçilmiştir. Kırılma yüzeyleri, yorulmanın karakteristik özellikleri açısından elektron mikroskobu ile incelenmiştir.Deney verileri, gerilim yoğunluğu aralığına (AK) karşılık çatlak ilerleme hızı (da/dN) eğrilerinin oluşturulmasında kullanılmıştır. Bunların sonuçlarından malzemenin, yorulma çatlağı ilerleme davranışı açısından yönsel farklılık göstermediği; yani izotropik olduğu anlaşılmıştır. Gerilim oranının çatlak ilerleme davranışına etkisi, pozitif gerilme oranlan için her iki yönde gözlemlenmiştir. Gerilim oranı arttıkça, çatlak büyüme hızlarının arttığı saptanmıştır. Çatlak ilerlemesine en yüksek direncin R= -1 oranında oluştuğu görülmüştür. Çalışmada, yorulma çatlağı ilerlemesinin tanımlanabilmesi için en iyi bilinen iki eşitlik; Paris ve Forman eşitlikleri kullanılmıştır. Forman eşitliğinin bir parametre olarak gerilim oranını içermesi ve çatlak hızı eğrisinin III. bölgesini de tanımlayabilmesinden dolayı deneysel verilere uyumda daha iyi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF STRESS RATIO ON FATIGUE CRACK GROWTH KINETICS OF AISI 4340 STEEL ÇADIRCI Ş. Melih M.Sc, Department of Metallurgical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ February 1995, 66 Pages In this study effect of stress ratio on fatigue crack growth rate of AISI 4340 steel was investigated. AISI 4340 steel which is an ultra high strength low alloy steel is commonly used in may fields require high strength and high toughness. In the study compact tension specimens cut from the material were sinusoidally loaded at 5 Hz. of frequency at different stress ratios. Two directions R-L and L-R were selected in order to describe the directional effects. The experimental data were used to determine stress intensity range vs. crack growth rate plots. Results showed that material has no directional difference in terms of fatigue crack growth behavior that is to say it is isotropic. For positive stress mratios, stress ratio effect was observed in both of the directions. R= -1 found as the best responding stress ratio against fatigue crack growth. Fracture surfaces were examined for natural characteristics of fatigue failure by scanning electron microscope.. Two famous expressions, Paris and Forman Equations were used to describe the fatigue crack growth behavior of the material. It was seen that the Forman Equation fitted better to experimental data points since it includes the stress ratio as a parameter and describes also the unstable crack growth region.