Effect of loading spectrum on the fatigue crack growth kinetics of an Al-Zn-Mg-Cu alloy
Bir Al-Zn-Mg-Cu alaşımında yükleme spektrumunun yorulma çatlağı büyüme kinetiğine etkisi
- Tez No: 38592
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RIZA GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yorulma çatlağı büyüme hızı, Al-Zn-Cu-Mg alaşımı, Çatlak Kapanması, Fatigue Crack Growth Rate, Al-Zn-Mg-Cu Alloy, Crack Closure
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz BİR Al-Zn-Mg-Cu ALAŞIMINDA YÜKLEME SPEKTRUMUNUN YORULMA ÇATLA?I BÜYÜME KİNETİ?İNE ETKİSİ DÜNDAR, Çağrı Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Rıza GÜRBÜZ Ocak, 1995, 84 sayfa. Bu çalışmada, AA 7050-T73651 Al-Zn-Mg-Cu alaşımının çatlak büyüme davranışına yük spektrumunun etkisi araştırıldı. Yorulma deneyleri, L-S ve S-L konumlarında hazırlanan numunelerin değişik gerilim oranlarında yüklenmesiyle gerçekleştirildi. Çalışmalar sırasında L-S konumunun S-L konumuna göre bütün gerilim oranlarında daha yüksek çatlak ilerleme dayancına sahip olduğu gözlemlendi. L-S konumu için çatlak hızı artıkça gerilim oram etkisinin de arttığı bulunurken, S-L konumunda aynı etkinin azaldığı saptandı. R=0.1 iken her iki konum için yorulma eşiği değerlerine Sabit Çatlak Açılma Genliği Tekniği (azalan AK) ile ulaşılmaya çalışıldı. Son olarak çatlak kapanması kavramını ve gerilim oranının çatlak kapanması üzerindeki etkilerini anlamak için analitik çatlak kapanması modelleri tartışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF LOADING SPECTRUM ON THE FATIGUE CRACK GROWTH KINETICS OF AN Al-Zn-Mg-Cu ALLOY DÜNDAR, Çağrı M.Sc. in Metallurgical Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Rıza GÜRBÜZ January 1995, 84 pages. In this study, the effect of loading spectrum on the Stage II fatigue crack propagation resistance of AA 7050-T73651, a high-strength Al-Zn-Mg-Cu alloy has been investigated under various stress levels and stress ratios for the two orientations, L-S and S-L. It was found that L-S orientation had higher fatigue crack growth resistance at any stress ratio when compared to S-L orientation. It also was found that the sensitivity of fatigue crack growth rates to stress ratio increased with increasing crack velocity for L-S orientation whereas for S-L orientation the stress ratio effect diminished as the crack grew. The fatigue threshold values for both orientations were tried to be reached by The Constant Displacement Amplitude Technique. The results showed that the near-threshold value for both orientations could be determined by decreasing the AK during Constant Displacement Amplitude Test. Finally to understand the crack closure concept and the effects of mstress ratio, R on crack closure some analytical crack closure models were discussed.