Interaction of vitamin E with cholesterol-containing phospholipid model membranes : An FTIR study
Vitamin E'nin kollesterol içeren fosfolipid model hücre zarlarıyla etkileşmesi : Bir FTIR çalışması
  1. Tez No: 38599
  2. Yazar: ÜLKÜ BAYKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE SEVERCAN, PROF. DR. ŞEFİK SÜZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Vitamin E, Kolesterol, Fosfolipid Model Membran, Membran Yapısı, Membran Dinamiği, FTIR, Vitamin E, Cholesterol, DPPC, Liposome, Phospholipid Membrane, Membrane Structure, Membrane Dynamics, FTIR. Science
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
öz VİTAMİN E' NİN KOLESTEROL İÇEREN FOSFOLİPİD MODEL HÜCRE ZARLARIYLA ETKİLEŞMESİ: BİR FTIR ÇALIŞMASI BAYKAL, Ülkü Yüksek Lisans Tezi, Biyoteknoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Feride Severcan Yardımcı Tez Yöneticisi: Şefik Süzer Ocak, 1994, 101 sayfa Vitamin E'nin en önemli bileşeni olan cc-tokoferolün, kolesterol içeren çok tabakalı DPPC lipozomlan ile etkileşmesi, farklı sıcaklıklarda, FTIR spekroskopik tekniği ile incelenmiştir. CH2 gerilme bantlarının incelenmesi gösterir ki, ccT ve kolesterol, ikisi birden sistemde oldukları vakit, jel fazda gauche rotamerlerinin sayısını artırarak hidrokarbon zincir organizasyonuna önemli bir etki yapar. Buna karşılık, sıvı kristal fazda, ctT sistemdeki gauche rotamerlerin sayısını artırarak kolesterolün etkisini azaltır. aT konsantrasyonunun kolesterol-membran etkileşmesine etkisi şudur: ccT etken olup, DPPC lipozomlan üzerine kolesterolün etkisi aT konsantrasyonu arttıkça azalır.CH3 asimetrik gerilme modunun incelenmesi, kolesterol içeren lipozomlara aT katılması ile lipozomlann iç derinliklerinde ilave sertlik meydana geldiğini gösterir. CH2 makaslama bandının infrared spektrumlan incelendiğinde, kolesterol ve aT'ün sistemde birarada olmasıyla, konformasyonel düzensizlikte ve zincir dönmesinde artış göstermiştir. aT ve kolesterolün C=0 gerilme modu üzerindeki müşterek etkisi, jel fazda aT'ün kolesterole göre daha etken olduğu ve DPPC baş grubu ile daha kuvvetli bir OH bağlanması yaptığı şeklindedir. Sıvı kristal fazda ise, sonuçlar sistemde kolesterol yokmuş gibidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERACTION OF VITAMIN E WITH CHOLESTEROL-CONTAINING PHOSPHOLIPID MODEL MEMBRANES: AN FTIR STUDY BAYKAL.Ülkü M.S. in Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Feride Severcan Co-Supervisor: Prof. Dr. Şefik Süzer January, 1995, 101 sayfa Effect of a-Tocepherol which is the major component of Vitamin E, on cholesterol-containing Dipalmitoyl Phosphotidylcholine (DPPC) multilamellar liposomes has been investigated by FTTR spectroscopic technique at different temperatures. The investigation of CE^ stretching bands reveals that, when both aT and cholesterol are present together in the system, in the gel phase, they exhibit additive effect on acyl chain organization by increasing the number of gauche rotamers. On the contrary, in the liquid crystalline phase, aT reduces the effect of cholesterol by increasing the number of gauche rotamers in the system. Effect of aT concentration on cholesterol-membrane interaction is that, effect of aT is dominant and effect of cholesterol on DPPC liposomes decreases gradually with increasing aT concentration. mInvestigation of CH3 asymmetric stretching mode implies that, the addition of ctT into cholesterol-containing liposomes introduces an additional stiffness in the deep interior of the bilayer. Infrared spectra of CHj scissoring bands reveals that, when aT and cholesterol are present in the system an increase in the conformational disorder and chain rotation is observed Joint effect of aT and cholesterol on C=0 stretching mode is that, in the gel phase aT makes stronger OH bonding with DPPC head group and has dominant effect relative to cholesterol. In liquid crystalline phase, system behaves as if there is no cholesterol in the system.