Etnik temelli çatışmanın çözümünde müzakerenin rolü: Türkiye'de çözüm süreci
The role of negotiation on the ethnic-based conflict: The Turkish resolution process
- Tez No: 386005
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Etnik Temelli Çatışma, Müzakere, Kuzey İrlanda, Bask Sorunu, Kürt Sorunu, PKK, Çözüm Süreci, Ethnic-Based Conflict, Negotiation, Northern Ireland, Basque Issue, Kurdish Issue, PKK, Resolution Process
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı, etnik temelli çatışmaların çözümünde müzakere yönteminin başarılı olup olmadığı sorusuna cevap bulmaktır. Bu kapsamda Türkiye'de PKK'nın muhatap alındığı çözüm sürecinin hangi noktalarda müzakere yöntemine uygun olduğu hangi noktalarda uygun olmadığını ortaya koyarak müzakerenin başarılı olması için öneriler sunmaktır. Bu amaç doğrultusunda, öncelikle“etnik temelli çatışma”ve“müzakere”ile ilgili literatürde yer alan bilgiler derlenerek kavramsal bir çerçeve oluşturulmuş; müteakiben müzakere konusunda başarılı olan Kuzey İrlanda ve çatışmaların sonlanması için müzakereyi bir fırsata çeviren İspanya'nın Bask sorunu ve müzakerelerin başarılı olması konusunda yöntemler belirleyen uzmanların mülakatları değerlendirilmiş ve bu kapsamda Kürt sorunu ve Türkiye'deki müzakere süreci incelenmiştir. Bu bağlamda, etnik temelli çatışmalar ve ortaya çıkış nedenleri, müzakerenin tanımlanması ve sürecin nasıl yönetilmesi gerektiğine dair bilgiler verilecektir. Bu bilgiler ışığında Kürt sorunun etnik temelli çatışma boyutuna ve çözülmesinde uygulanan müzakerenin hangi noktalarda müzakereye uygun olduğuna ve olmadığına değinilecektir. Ayrıca Türkiye'deki müzakerenin başarılı olması için bilimsel araştırmalara dayalı önerilere yer verilecektir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to find out whether or not negotiation is a succesful approach for solving ethnic-based conflicts. The aim of this study is to present point by point suggestions for a succesful approach in regards to Turkish negotiations. From this perspective, the academicliterature of“ethnic-based conflict”and“negotiation”is evaluated in order to form a conceptual framework. The example of Northern Ireland which used negotiations for a positive outcome and the example of Spain where negotiation is utilized as an opportunity for solving the Basque Issue and also the negotiation experts analysis is examined. Within this framework the Kurdish Issue and the process of Turkish negotiation is analyzed. This thesis will examine the definitions of and reasons for ethnic-based conflict, the definition of negotiations and how negotiations should be managed. Proceeding from these definitions this thesis will focus on the ethnic-based conflict element within the Kurdish Issue and negotiations which have been applyed to the Kurdish Issue. Resulting from this investigation suggestions will be given which is based on professional research for succesful negotiations in Turkey