Coğrafi Bilgi Sistemleri ile suç analizi: Sigara kaçakçılığı örneği
Crime mapping with Geographic Information Systems; cigarette smuggling case
- Tez No: 386006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİCAN KAPTI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Suç analizi, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Suç Haritaları, Sigara Kaçakçılığı, Suçla Mücadele, Crime Analysis, Geographic Information Systems, Crime Maps, Cigarette Smuggling, Combating Crime
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Suç analizi kavramının her geçen gün önemini arttırdığı günümüzde Coğrafi Bilgi Sistemleri suçla mücadelede görevli birimlerin analiz kapasitelerini arttıran önemli bir araçtır. İngiltere'de 1820'li yıllarda yürürlüğe giren polis kanunu doğrultusunda bin kadar uzmanın bu alanda görevlendirilmesi ile kurumsallaşan suç analizi kavramının ülkemiz için halen çok yeni olduğunu söylemek mümkündür. Ülkemiz suçla mücadele birimlerinde halen kurumsallaşmış bir suç analizi birimi olmamasının yanında bu alana mahsus personel görevlendirilmesi de yapılmamaktadır. Öte yandan bu çalışma da ele alınan sigara kaçakçılığı suçu toplum tarafından ciddi bir suç olarak görülmemekle beraber mücadeleci birimlerin raporlarında 2012 yılında devletin bu suç nedeniyle uğradığı zarar 400 milyon TL olarak belirtilmiştir. Bu çalışmanın amacı; suçla mücadele eden birimlerin stratejik hedefler belirleme sürecinde makro haritalar ile ne gibi sonuçlar ortaya çıkartabileceklerini göstermek, bunun yanında mobil olarak işlenen suçlarla mücadelede temel verilerle yapılacak önemli analiz ve yorumları ortaya çıkartmaktır. Bu çalışma sonucunda 2010-2013 yılları arasında kaçak sigaranın dolaşım ağı ve rotalar belirlenmiş, Suriye'de yaşanan iç karışıklıkların bu suç üzerindeki kademeli etkisi haritalarla açıklanmış aynı zamanda mücadeleci birimlerin değerlendireceği risk bölgeleri tespit edilmiş, Gürcistan ile yapılan serbest geçiş anlaşmasının bölgede sigara kaçakçılığı olaylarını arttırdığı ortaya konulmuştur. Bunun yanında kaçak sigaranın ülkemize karayolunun yanı sıra denizyolu kullanılarak giriş yaptığı da net bir şekilde gösterilmiştir. Antalya ve Mersin gibi Akdeniz illerinin yanı sıra Karadeniz'e açılan liman kentlerinde 4 yıllık dönem içerisinde yapılan yakalamalar deniz rotasının aktifliğini ortaya çıkartmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, crime analysis consept increases its importantance everyday. Crime analysis that institutionalized by UK police law enacted in 1820 in line with a thousand experts employment in this field, we can say that our country is still very new. In our country the fight against crime unit still don't have a institutionalized crime analysis unit besides there is no employment of experts in this field. Geographic Information Systems are very important tools to increase the capasity of the unist on duty. GIS, which can be considered new for our country, will bring a new perspective to the fight against crime. On the other hand, cigarette smuggling crime, which this study is about, is not seen as a serious crime by society, but in reports of crime fighting units at year 2012, the state lost 400 million TL due to this crime. The purpose of this study is, to show what kind of results can be achieved by using macro maps at target detection, and to reveal important analysis and comments on basic information at fight against mobile crime. This study reveals the present of cigarette smuggling crime which is an increasingly important source of thread and instability, and predicts its future. With the results of this study; the circulation network and the routes of smuggled cigarettes among the years 2010-2013 has been decided, the effect of civil unrest in Syria has been explained by maps at the same time risk areas have been identified for fighting unit, with Georgia the free passage agreement in the area of cigarette smuggling incident to increase have been introduced. Besides, the smuggled cigarettes entrance to our country by land borders and also using sea way clearly shown. Mediterranean province of Antalya and Mersin as well as in the Black Sea port city opened the sea route to capture the four-year period revealed that the activity.