Türkiye'de yolsuzluk ve organize suç örgütleri
Corruption and organized crime groups in Turkey
- Tez No: 386007
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yolsuzluk, Yolsuzluğun Nedenleri ve Etkileri, OrganizeSuç Örgütleri, Organize Suç Örgütlerinin Yolsuzluktaki Rolü, Rant ve Haksız Kazanç, Corruption, Effects and Causes of Corruption, Organized CrimeGroups, The Role of the Organized Crime Groups in Corruption, Unlawful and Unjust Gain
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmanın amacı yolsuzluk ve organize suç örgütlerinin ilişkisini ortaya koyarak bu soruna çözüm önerileri getirmektir. Günümüzde organize suç örgütleri yaşamış oldukları değişim ve dönüşümle, legal görünümlü illegal faaliyetlerini ve bu faaliyetlerini legal alana kaydırma çabalarını devlet/kamu birimlerine nüfuz ederek gerçekleştirmekte ve böylelikle ciddi miktarlarda haksız kazanç-rant ve güç elde etmektedirler. Bu çalışmada, Türkiye'de organize suç örgütlerinin etkin olduğu yolsuzluk probleminin çözümüne katkıda bulunmak amacıyla; ne yapılması gerektiği, bunun nasıl ve kimler tarafından yapılması gerektiğine ilişkin veriler sunmakta ve öneriler getirilmektedir. Bu bağlamda, yolsuzluğun tanımı, temel nitelikleri, ortaya çıkış nedenleri ve etkilerine değinilecek ve organize suç örgütlerinin tanımlaması, türleri, yapısı, özellikleri ve faaliyet alanları incelenmiştir. Bu bilgiler ışığında organize suç örgütlerinin yolsuzluktaki rolü ve bu örgütlerin etkili olduğu alanlara ilişkin bilgiler ve ikincil veriler çerçevesinde incelenerek yolsuzluğun önlenmesinde organize suç örgütleriyle etkin mücadelede, gözleme ve bilimsel araştırmalara dayalı elde edilen veriler sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to present relation between corruption and organized crime groups and make solution recommendations about this problem. Nowadays, with the help of the changes and developments that organized crime groups achieved, they are able to conduct so called legal activities that are actually illegal in nature or struggle to legalize illegal activities by sneaking into important goverment positions, thus making tremendeous amount of unlawful/unfair gains. In this study suggestions are being made for what has to be done, how, and by whom these solutions would be performed, for purpose of making solution recommodations about problem of corruption that organized crime groups sourced from. In this context, thesis will focus on the definition, main charateristics, causes and effects of the corruption and present the definition of organized crime groups and then explore the types, structures, charateristics, and scope of these groups. According to these informations, I will focus on the role and effective sphere of activity of organized crime groups in corruption, based on the information that were gathered through succesful police operations that trageted these groups then, I will present some recommendations to prevent corruption by tackling with organized crime groups based on observations and scientific research.