Örgütsel adalet ve örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişkiler üzerine bir uygulama
An application on the relationship between organizational justice and organizational citizenship behaviors
  1. Tez No: 386050
  2. Yazar: MUHAMMET YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Örgütsel Vatandaşlık Davranışları, Dağıtımsal Adalet, Prosedürel Adalet, Etkileşimsel Adalet, Organizational Justice, Organizational Citizenship Behavior, Distributive Justice, Procedural Justice, Interactional Justice
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, örgütsel adalet türleri ile örgütsel vatandaşlık arasındaki ilişkileri inceleyerek, çalışanların kurumdaki pozisyonları, kurumdaki çalışma süreleri ve cinsiyetlerine göre örgütsel adalet ve örgütsel vatandaşlık davranışları açısından farklılaşma olup olmadığını belirlemektir. Çalışma teorik bir çerçevede sunulduktan sonra, araştırmanın uygulama kısmını desteklemek için anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışmasının birinci bölümünde ankete katılanların demografik özelliklerini ortaya çıkaracak sorular sorulmuştur. İkinci bölümde 25 sorudan oluşan“Örgütsel Adalet Ölçeği”yer almaktadır. Üçüncü bölümde ise 18 sorudan oluşan“Örgütsel Vatandaşlık Ölçeği”yer almaktadır. Bu ölçek Türker'in örgütsel vatandaşlık üzerine yaptığı araştırmada kullanmış olduğu ve Podsakoff vd. ile Morrison'un ölçeklerinin derlenip geliştirilmesi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma Samsun İlkadım Belediyesinde farklı hiyerarşik düzeylerde çalışan bireyler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu anketler sonucunda veriler değerlendirilerek örgütsel adalet türleri ile örgütsel vatandaşlık arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis examined the relationship between organizational citizenship organizational justice types, position in the working of institutions according to their working time and gender in organizations is to determine whether there are differences in terms of organizational justice and organizational citizenship behaviors. After work presents a theoretical framework, a survey was conducted to support the implementation of the research. In the first part of the survey will reveal the demographic characteristics of the respondents were asked questions. The second section consists of 25 questions;“Organizational Justice Scale”is located. The third section consists of 18 questions,“Organizational Citizenship Scale”is located Türker. This scale is used in research on organizational citizenship and Podsakoff et al. compiled by the Morrison's scale was carried out by development. Research was carried out in the Municipality of Samsun İlkadım individuals or at different hierarchical levels. As a result of this survey data were evaluated tried to explain the relationship between organizational justice and organizational citizenship types.