An energy-efficient clustering based communication protocol with dividing the overall network area for wireless sensor networks
Kablosuz algılayıcı ağ alanının bölütlenmesi yoluyla kümeleme tabanlı energi verimli bir iletişim protokolü
  1. Tez No: 386069
  2. Yazar: ABDULRAHMAN ZAIDAN KHALAF
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SİBEL TARIYAN ÖZYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Kablosuz Algılayıcı Ağ, Enerji Verimi, Kümeleme Protokolü, Bölünme Alanı, Wireless Sensor Network, Efficient Energy, Clustering Protocol, Dividing Area
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu tezde, kablosuz algılayıcı ağların enerji verimli ve bağlantı sorunu incelenmektedir. Küme başlarının yakın düğümleri ve uzak düğümleri arasında enerji düzeyleri açısından büyük farklar bulunmaktadır. Tüm ağ alanını eşit alana bölerek bu sorun telafi edilecek ve her bölüm için farklı kümelenme politikaları uygulanmaktadır. Sonra DEUKH (Düşük Enerji Uyarlamalı Kümeleme Hiyerarşi) ile protokol performansının karşılaştırması yapılmıştır. Önerilen sistemin performansının önceki çalışmalardan daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Gerçekleştirilen protokolde yoğun trafik olan ağlarda veri iletiminde enerji tüketim miktarının ve paket kaybının indirgenmesi garantilenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the energy efficient and connectivity problem in wireless sensor networks (WSNs) is presented. There are more difference between energy levels of near nodes and far nodes of cluster heads. This problem compensated by dividing the entire network (sensor field) into equal area and applies different clustering policies to each section. The results compared with results of LEACH (Low Energy Adaptive Clustering Hierarchy). The performance of proposal system overcomed the previous studies. Also this protocol guaranted transmitting data and transmission in high traffic networks to reduce energy consumption and packet failure.