Hasangazi (Ulukışla - Niğde) bakır oluşumlarının jeokimyasal incelenmesi
Geochemical investigation of copper deposits in Hasangazi (Ulukisla - Nigde)
- Tez No: 386118
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ TÜMÜKLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ulukışla (Nigde) basin, Copper mineralization, SEM - EDX, porphyritic, geochemistry
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışmasında Ulukışla (Niğde) havzasında yer alan Hasangazi köyü kuzeybatısındaki bakır cev herleşmesi konu edilmiştir. Bakır cevherleşmesi eski Hasangazi köyünün yaklaşık 1,5 km batı kesiminde yer almaktadır. Bakır cevherleşmesi Ulukışla volkanikleri eteklerinde bulunan volkanik breşler içerisinde yer almaktadır. Parlak kesitler üzerinde yapılan SEM - EDX analizlerinde, bakır cevher mineralleri olarak nabit bakır ve kalkozin tespit edilmiştir. Cevher minerallerinin alterasyonu sonucu malahit ve azurit yaygın olarak bulunmaktadır. Kayaçlardaki genel doku porfirik olarak belirlenmiş olup bununla bi rlikte intersertal ve mikrolitik dokuda gözlenmektedir. Kesitlerde yapılan mineralojik incelemede tespit edilen mineraller ve alterasyon çeşitleri: Plajiyoklaz, biyotit, kalsit, kuvars, barit, klinopiroksen, zirkon, volkanik cam, opak mineraller ve bu mine rallerin alterasyonu sonucu meydana gelen; serisitleşme, karbonatlaşma ve opaklaşma tespit edilmiştir. Jeokimyasal analizler sonucu elde edilen K 2 O - SiO 2 ikili diyagramına göre bakır cevherleşmesinin içerisinde yer aldığı volkanik kayaçlar yüksek K'lu kal k - alkali ve alkali kayaç özelliği göstermektedir. İnce kesitlerde ve SEM - EDX çalışmasında yoğun olarak görülen baritin ekonomik bir seviyeye ulaşabileceğini göstermiştir. Anahtar S özcükler: Ulukışla Havzası , bakır cevherleşmesi , SEM - EDX , porfirik , jeo kimya.
Özet (Çeviri)
The copper mineralization in the NW of the Hasangazi village located in Ulukışla (Nigde) basin was studied in this master thesis. Copper mineralization is located approximately 1.5 km from the western part of the old Hasangazi village. Copper mineralizatio n is located in volcanic breccia in foothills of the Ulukışla volcanics. Native copper and chalcocite minerals were identified as copper ore minerals in SEM - EDX analysis made on polished sections. Malachite and azurite are commonly found as a result of t he alteration of ore minerals. The general texture of the rocks is identified as the porphyritic and intersertal and microlitic textures are also observed. The identified minerals and alteration types in the mineralogical examination of thin sections: plag ioclase, biotite, calcite, quartz, barite, clinopyroxene, zircon, volcanic glass, opaque minerals and as a result of the alteration of these minerals; sericitization, carbonation and opacification were occurred. According to the K 2 O - SiO 2 binary diagram o btained as a result of geochemical analysis, volcanic rocks where the copper mineralization located show high K alkaline and calc alkaline characteristics. The intense barite seen in thin sections and SEM - EDX studies show that it can reach an economic level.