Capoeta trutta (Heckel, 1843)'da iskelet yapısı ve gelişimi
The structure and development of skeleton in Capoeta trutta (Heckel, 1843)
  1. Tez No: 386144
  2. Yazar: AYŞE TOKLUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÇALTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Capoeta trutta, iskelet, Keban Baraj Gölü, Capoeta trutta, skeleton, Keban Dam Lake
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışmada Keban Baraj Gölü'nden yakalanan Capoeta trutta (Heckel, 1843)'nın iskelet yapısı ve kemik gelişiminin belirlenmesi amaçlandı. Bu amaçla Ocak 2013-Aralık 2014 tarihleri arasında farklı büyüklüklerde 50 adet balık örneği incelendi. Yakalanan balıklar Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Balık Anatomisi laboratuarına getirildi. Balıkların boy ve ağırlıkları belirlendikten sonra dorsal yüzgeç ışınları sayıldı. İç organları çıkartılan balıklar, bir tencere içerisinde sıcak suda 1-5 dakika haşlandı ve tüm kemiksi yapılar etlerden ayrıldı. Kemiksi yapılar iyice temizlendi ve kurutuldu. Daha sonra tüm kemiksi yapılar tartıldı. Ayrıca seçilen bazı kemiksi yapıların ağırlık ve uzunlukları ayrı ayrı belirlendi. Balıkların yaşı dorsal yüzgeç ışınından kesit alınarak belirlendi. Toplam kemik ağırlığı ile ağırlık ve uzunluğu belirlenen bazı kemiksi yapıların, balık yaşı, balık ağırlığı ve balık boyuna bağlı değişimleri belirlenerek, kemik ve iskelet gelişimi belirlenmeye çalışıldı. Çalışmada incelenen balıkların yaşları 4-9, standart boyları 22,5-40,23 cm ve ağırlıkları ise 243,75-1060,10 g arasında belirlendi. Dorsal yüzgeç ışın sayısı 11 (III-8) olarak sayıldı. Omur sayısı 39-43 adet arasında, ortalama omur ağırlığı 2,35-10,72 g, ortalama omur çapı ise 3,43-6,54 mm olarak belirlendi. Ortalama kemik ağırlığı 8,75-42,73 g arasında, kemik oranı ise %3,49-%4,47 arasında olup en yüksek 7. yaş grubu balıklarda bulundu. Genel olarak C. trutta'da iskelet ve kemik gelişimi balığın genel gelişimiyle uyumlu olduğu görüldü. Zira balıklarda ölçülen ve tartılan kemiksi yapılarından elde edilen verilerin değişimi balık boyu ve ağırlığı değişimine benzerlik gösterdiği belirlendi. Sonuç olarak Keban Baraj Gölü'nden elde edilen C. trutta'nın iskelet ve kemik gelişimi ilk defa bu çalışmayla belirlenmiş oldu. Ayrıca balıkların iskelet gelişiminin normal olduğu, iskelet gelişimini olumsuz etkileyen bir durumun olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
The Structure and Development of Skeleton in Capoeta trutta (Heckel, 1843) This study was aimed to determine the skeletal structure and bone development in Capoeta trutta (Heckel, 1843) caught from Keban Dam Lake. For this purpose, 50 fish samples in different sizes were examined between January 2013 and December 2014. Fish samples were brought to the anatomy laboratory in Faculty of Fisheries Fırat University. Dorsal fin rays of fishes were counted after their lengths and weights have been determined. The internal organs are removed, then the fish was boiled in a pot of hot water for 1-5 minutes and all bony structures were separated from the meat. All bony structures were thoroughly cleaned and dried. Then all bony structures were weighed. The lengths and weights of some selected bony structures were also determined separately. Age of the fish was determined from dorsal fin rays. The skeletal and bone development of fishes were tried to determine by assessing the changes of total bony weight, the weights and lengths of some bony structures depending changes on age, weight and length of fishes. Fishes used in this study were 4-9 in age, 22.5-40.23 cm in standard length and 243.75-1060.10 g in weight. The number of dorsal fin rays were counted as 11 (III-8). The number, mean weight and mean diameter of the vertebrae were 39-43, 2.35-10.72 g and 3.43-6.54 mm respectively. The bony weight percentage was found between 3.49-4.47% and the highest (4.5%) value was determined in age group 7 fishes. In general, it was seen that there was a compatibility between skeletal growth and general development in C. trutta. Since the measured data obtained from the bony structures of fish showed similar with the size of fish. As a result, the bone and skeletal development of C. trutta fish species from Keban Dam Lake were firstly investigated in this study. In addition, it was found that skeletal development of fish was normal and there is no a situation that negatively affect skeletal development of fish.