Investigation of pier length of an agee-crested overflow spillway
Ogee kretli dolu savakta ayak uzunluğunun incelenmesi
  1. Tez No: 38615
  2. Yazar: VOLKAN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ayak uzunluğu, ayak daraltma katsayısı, boşaltım kapasitesi, ogee kretli savak, Pier length, pier contraction coefficient, discharge capacity, ogee- crest spillway
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Ogee kretli bir dolu savağın ayak uzunluğunun, savak boşaltım kapasitesi, hız dağılımı, hız salınımları ve yüzey profili üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu kapsamda,“ Creager Profili ”ne göre şekillendirilmiş bir savakta bir dizi deneyler yapılmıştır.Deneylerde kullanılan ayaklar bileşik dairesel sivri uçlu ayaklardır. Değişik ayak boyları için ölçülen yük, debi ve hız değerleri, her bir ayağın“rating”eğrilerinin ve daraltma katsayısının, savağın debi katsayısının ve hız salınmalarının hesaplanmasında kullanılmıştır. Sonuçlar her bir ayak uzunluğu için karşılaştırılmış ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The effect of pier length of an ogee-crested overflow spillway on discharge capacity, velocity distribution, velocity fluctuations and surface profile is investigated. Within this scope, series of experiments are conducted on a spillway shaped according to“ Creager's Profile ”. The piers tested in these experiments are chosen to have compound circular pointed nose. The measured values of head, discharge and velocities corresponding to different pier lengths are used in calculating the rating curves of each pier length, discharge coefficient of the spillway, pier contraction coefficients of the piers and velocity fluctuations. The results are compared and discussed for each pier length.