Köprü orta ayaklarında oluşan yerel oyulmanın hücresel dolgu sistemi (HDS) ile azaltılmasının incelenmesi
Investigation of mitigation of local scour at bridge piers using cellular filling system
  1. Tez No: 1017992
  2. Yazar: MUHAMMED KASIM ATALAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENES GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Köprü ayakları, Oyulma, Bridge pier, Scour
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrolik ve Su Kaynakları Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Akarsu köprülerinin orta ayakları etrafında meydana gelen yerel oyulmalar, ulaşım yapılarının stabilitesini etkileyen en önemli hidrolik problemlerden biridir. Bu çalışmada, yerel oyulma probleminin kontrol altına alınmasında alternatif bir uygulama olan HDS'nin etkinliği deneysel olarak incelenmiştir. Deneyler, temiz su oyulması şartlarında, 4,05 mm ortalama çapa sahip iri yatak malzemesi kullanılarak farklı debi koşullarında yürütülmüştür. Silindirik köprü ayağı etrafına yerleştirilen HDS'nin derinliği ve akım yönündeki uzunluğu sistematik olarak değiştirilerek, bu parametrelerin Frd ve dsmax ile olan ilişkisi araştırılmıştır. Yapılan ölçümler sonucunda, HDS'nin yatak malzemesini sınırlandırarak yanal hareketleri engellediği ve maksimum oyulma derinliğini korumasız duruma göre belirgin ölçüde azalttığı gözlemlenmiştir. Sistemin oyulma azaltma verimliliğinin, ayarlanan hücre ebatlarına doğrudan bağlı olduğu; en yüksek verimliliğin (%54), sığ (εz=5 cm) ve dar (εx=7,5 cm) hücre konfigürasyonunda elde edildiği gözlemlenmiştir. Hücre derinliği ve uzunluğunun artmasıyla birlikte, köprü ayağına çarpıp aşağı yönelen akımın ve girdapların yatak malzemesine etki etmesi kolaylaştığından sistem verimliliğinde düşüş gözlenmiştir. Bu tez kapsamında ayrıca deneysel veriler kullanılarak boyutsuz maksimum oyulma derinliğini tahmin eden çoklu doğrusal olmayan regresyon modelleri geliştirilmiş ve istatistiksel uyumları (R2=0,721) değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, köprü ayaklarında oyulma kontrolü için HDS uygulamasının, mevcut köprü statiğine fiziksel bir müdahale gerektirmeyen, iri sediment ile uyumlu ve istikrarlı bir koruma yöntemi olarak değerlendirilebileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Local scour around the piers of river bridges is one of the most significant hydraulic problems affecting the stability of transportation structures. In this study, the effectiveness of the geocell an alternative method for controlling local scour was examined experimentally. The experiments were conducted under clean-water scour conditions using coarse bed sediment with an average diameter of 4,05 mm under various flow rate conditions. By systematically varying the depth and length in the flow direction of the geocell placed around a cylindrical bridge pier, the relationship between these parameters and Frd and dsmax was investigated. Measurements revealed that the geocell system prevents lateral movement by confining the bedding sediment and significantly reduces the maximum scour depth compared to the reference condition. It was determined that the system's scour prevention efficiency is directly dependent on the set cell dimensions; the highest efficiency (54%) was achieved with a shallow (εz=5 cm) and narrow (εx=7,5 cm) cell configuration. As cell depth and length increased, a decrease in system efficiency was observed because it became easier for the downward flow and vortices to affect the bed sediment. As part of the study, multiple nonlinear regression models were developed to estimate the dimensionless maximum scour depth using experimental data, and their statistical fit (R² = 0,721) was evaluated. As a result, it was demonstrated that the application of geocell for scour control at bridge piers can be considered a stable protection method compatible with coarse sediment that does not require physical intervention in the existing bridge structure.