Development of a model for the evaluation of mineral property acquisitions
Modern varlıklarının kazanılmasının değerlendirilmesi için bir model geliştirilmesi
- Tez No: 38633
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NEŞE ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Maden Kazanılması, Mineral Değerlendirme, Maden Varlığı, Pazar Değeri, Mineral Acquisition, Mineral Valuation, Mineral Property, Market Value
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz MADEN VARLIKLARININ KAZANILMASININ DE?ERLENDİRİLMESİ İÇİN BİR MODEL GELİŞTİRİLMESİ SERGİ, Alpay Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Neş'e Çelebi Şubat, 1995, 98 sayfa Bu çalışmada, maden varlıklarının kazanılmasının değerlendirilmesi için kapsamlı bir model geliştirilmiştir. Model elde edilmesi düşünülen maden varlığı için bir pazar değer aralığı sağlar. Pazar değer aralığı, Monte Carlo Simülasyon tekniğiyle elde edilen net bugünkü değer dağılımı kullanılarak ve hem işletme durumunu hem de mevcut aktifleri gözönüne alarak belirlenir. Bu model, hem satıcıya hem de alıcıya rezervi bilinen işletilmeyen bir maden varlığından (kapanmış da dahil) halen işletilen bir madene kadar tüm maden varlıklarının kazanılmasını analiz etme olanağı sağlar.Modelin uygulanabilirliği farklı örnek, çalışmalar yardımıyla gösterilmiştir. Önerilen modelin maden varlıklarının kazanılmasının değerlendirilmesi için uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A MODEL FOR THE EVALUATION OF MINERAL PROPERTY ACQUISITIONS SERGİ, Alpay M.S. in Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Neş'e Çelebi February, 1995, 98 pages In this study, a comprehensive model is developed in order to evaluate mineral property acquisitions. Model provides a market value range for the mineral property under consideration. Market value range is established using net present value distribution obtained by Monte Carlo Simulation technique and considering both the state of operation, and the state of available assets. The model enables both the seller and the purchaser to analyze the acquisition of mineral properties happening at any point in time between a mineral reserve known non- operating property-including closed one- and an actual operating mine. iiiThe applicability of the model is illustrated with the help of different case studies. It is concluded that the proposed model is suitable for evaluating mineral property acquisitions.