Comparison of ionizing and non-ionizing collectors for the flotation of Zonguldak coal fines
İnce taneli Zonguldak kömürlerinin iyonlaşabilen ve iyonlaşmayan toplayıcılarla flotasyon özelliklerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 38636
  2. Yazar: HİKMET SİS
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLHAN ÖZBAYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: İnce Kömür Flotasyonu, İyonlaşabilen Toplayıcılar, Promoter, Fine Coal Flotation, Ionizing Collectors, Flotation Promoters
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
öz İNCE TANELİ ZONGULDAK KÖMÜRLERİNİN İYONLAŞABİLEN VE İYONLAŞMAYAN TOPLAYICILARLA FLOTASYON ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI SİS, Hikmet Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Anabîlim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gülhan Özbayoğlu Ocak 1995, 61 Sayfa Bu araştırmanın amacı, kül içeriği yüksek ince taneli kömürlerin flotasyonunda iyonlaşabilen toplayıcıları, iyonlaşmayan toplayıcılara alternatif olarak kullanılabilirliğinin tesbitidir. Geleneksel kömür reaktifleri iyonlaşabilen toplayıcılar ile, ürün verimleri ve kül içerikleri açısından karşılaştırılmış lardır. Flotasyon deneylerinde polar olmayan toplayıcılar (kerosene ve Pirolizet), iyonlaşabilen toplayıcılar (yağ asitleri ve sülfonatlar, tek olarak veya birlikte), köpürtücüler (çam yağı, Dowfroth 250, MIBC ve di- etil izohekzanol) ve yardımcı reaktif Accoal E12 kullanılmıştır. Örneğin küliçeriği çok yüksek (% 46.10) olduğu için geleneksel polar olmayan reaktiflerle % 21 nin altında temiz ürün elde edilememiştir. İyonlaşabilen toplayıcılar ise düşük ürün verimlerine (% 50-55) rağmen, düşük küllü ürün eldesinde iyi toplayıcılar olarak gözükmüşlerdir. Pamak 1, Pamak 4 ve Tall oil gibi % 40 dan daha fazla oleic acid içeren yağ asitleri toplayıcıların oleic acid' den daha iyi toplayıcı oldukları görülmüştür ve yağ asitleri ve sülfonatların karışım şeklinde kullanımlarının onların tek olarak kullanımlarından daha etkili olduğu bulunmuştur. 100-200 g/t Accoal E12 ilavesi, 1200 g/t Pamak 1'in etkisini önemli ölçüde arttırmaktadır. Çam yağı ve di-etil isohekzanol, kerosenle beraber kullanıldıklarında MIBC den daha iyi netice vermişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF IONIZING AND NON-IONIZING COLLECTORS FOR THE FLOTATION OF ZONGULDAK COAL FINES SİS, Hikmet M. Sc. in Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Gülhan Özbayoğlu January, 1995, 61 Pages The purpose of this research is to determine the effect of ionizing collectors as an alternative to conventional non-polar collectors for the flotation of high-ash coal fines. The comparison on the basis of yield and ash content of clean coal was done between conventional collectors and ionizing collectors. In flotation experiments, non-polar collectors (kerosene and Pirolizet), ionizing collectors (fatty acids and sulfonates, alone or combined form), frothers (Pine oil, MIBC, Dowfroth 250, diethyl isohexanol) and reagent Accoal E12 were used. Due to the high ash content (46.10 %) of the sample, clean concentrates (below 21 % ash) could not be achieved with mnon-polar collector-frother combination. Ionizing collectors were found to be good collectors for the production of low ash concentrates although their yields were low (around 50-55 %). Mixture of fatty acids collectors containing more than 40 % oleic acid, e. g. Pamak 1, Pamak 4 and Tall oil was found better collectors than oleic acid alone and mixing fatty acid and sulfonate collectors was found to be more effective than using them alone. 100-200 g/t Accoal E12 increased the effectiveness of 1200 g/t Pamak 1 (a mixture of fatty acids) importantly. Pine oil and diethyl isohexanol were found better frothers than MIBC when they were used with kerosene.