Assessment of the knowledge about epilepsy among epileptic patients, nonepileptic patients and community pharmacists and the provision of education on epilepsy
Epileptik hastaların, epileptik olmayan hastaların ve eczane eczacılarının epilepsi hakındaki bilgilerinin değerlendirilmesi ve epilepsi ile ilgili eğitimin sağlanması
  1. Tez No: 386442
  2. Yazar: ÇAĞLAR MACİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PHILIP MARTIN CLARK, PROF. DR. CANAN AYKUT BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Epileptik Hastalar, Serbest Eczaneler, Ataşehir, Eczane Eczacısı, Nöbet (Kriz), Epilepsy, Epileptic Patients, Community Pharmacies, Atasehir, Community Pharmacist, Seizure (Crisis)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Farmasi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Epilepsi, sara nöbetlerin tekrarlaması sonucu oluşan kronik bir durumdur. En sık olarak küçük çocuklar ve yaşlılarda görülmektedir. Tedavisinde, nöbetin tipine göre çeşitli antiepileptik ilaçlar kullanılır. Epilepsi hastaları, insanların epilepsi hastalığı hakkında yetersiz bilgiye sahip olmasından ötürü, yanlış anlaşılma, dışlanmışlık ve kendilerinin sosyal yaşamlarının kısıtlanması gibi bir sürü zorlukla karşılaşırlar. Bu çalışmanın amacı; epileptik hastaların, eczane eczacılarının ve eczaneye gelen diğer hastaların epilepsi bilgi düzeylerini tespit etmek ve klinik eczacının etkinliğini değerlendirmektir.Materyal ve Metot: Bu çalışma, İstanbul'un Ataşehir ilçesinde yer alan onüç serbest eczanede yapıldı. Çalışmaya, eczane eczacılarının yanı sıra bu eczanelere gelen epileptik hastalar ve epileptik olmayan hastalar da katıldı. Bu çalışmada yer alan veriler, 1 Ocak ? 1 Temmuz 2010 tarihleri arasında serbest eczanelerde yapılan anketler sonucu toplandı. Anket toplam ikiyüzaltmış (260) kişiye uygulanmıştır fakat yanlızca ikiyüzondokuz (219) tanesi geçerli kabul edilmiştir. Bu katılımcıların kırkyedisi (47) epileptik hasta ve geri kalan yüzyetmişikisi (172) ise epileptik olmayan kişilerdir. Anket toplam yirmiüç (23) soru içermektedir. Ankette yer alan sorular epileptik hastaların sosyal hayatı, beslenmesi, uyku düzeni, kullandığı ilaçlar, epilepsi hastalarında doğurganlık ile alakalı sorulardır. Soruların çoğu ?evet, hayır, bilgim yok'' formunda üç cevap seçeneği içermektedir.Bulgular ve Sonuç: Anket verileri excel dosyası olarak kaydedildi ve SPSS programının 18. versiyonu kullanılarak değerlendirildi. Anket sonuçlarına göre, epilepsi hastalığı hakkında eczacıların, diğer insanların, ve epilepsi hastalarının yeterince bilgiye sahip olmadığı sonucu saptanmıştır. Fakat, diğer hastalarla karşılaştırıldığında epileptiklerin, hastalıkla yaşamak zorunda olduğu için özellikle sosyal sıkıntıları hakkında daha çok bilgili olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, bayan katılımcıların kendilerini ilgilendiren sorularda daha bilgili oldukları gözlemlendi. Sonuç olarak, epilepsi hastalarının ve halka birinci derecede sağlık danışmanlığı yapma görevini elinde bulunduran eczacıların epilepsi hastalığı hakkında eğitilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Epilepsy is a chronic condition characterized by recurrent unprovoked epileptic seizures. Epilepsy has the greatest incidence in young children and the elderly. In treatment, a variety of antiepileptic drugs is used according to the seizure type. Epileptics meet lots of difficulties like misunderstanding, exclusion and limitation of social life due to having insufficient information about epilepsy. The aim of this study is to determine epilepsy knowledge of the epileptic patients?, community pharmacists? and other patients? who come to these pharmacies and to assess effectiveness of clinical pharmacist.Material and Method: This study was performed away thirteen community pharmacies in Istanbul Atasehir. To this study, epileptic patients and nonepileptic patients who come to these pharmacies participated, besides community pharmacists. The data of study was collected via questionnaire that was performed between 1 January - 1 July 2010 on community pharmacies. The questionnaire was carried out on two hundred and sixty (260) people but only two hundred nineteen (219) of them were accepted. Forty-seven (47) of the participants were epileptic patients and the remaining one hundred and seventy-two (172) were nonepileptic people. The questionnaire includes a total of twenty-three (23) questions. The questions asked in the survey are related to social life, nutrition, sleep patterns, drugs that are used and fertility of the epileptic patients. Answers of the many questions contain three choices in the form of ?Yes, No, I have no information.Results and Conclusion: Results of questionnaires were recorded as excel file and assessed via SPSS programme version 18. According to the results, community pharmacists, other (nonepileptic) patients and epileptic patients do not have enough knowledge about epilepsy. However, compared with other patients, epileptics have more knowledge, especially about their social problems so that they must live with the illness. Additionally, it is observed that female participants are more knowledgeable about personal issues. In conclusion; it was revealed that epileptic patients and community pharmacists who possess an important mission in providing health counselling to the public, must be educated about epilepsy disease.