Direkt kompozit inley, indirekt porselen inley ve CAD/CAM sistemi ile restore edilen dişlerin, kenar sızıntısı yönünden in vitro olarak incelenmesi
In vitro marginal leakage evaluation of direct composite inlay, indirect porcelain inlay and teeth restored with CAD/CAM systems
- Tez No: 386458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL ERCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: CAD/CAM sistemi, direkt kompozit inley, indirekt porselen inley, mikrosızıntı, CAD/CAM system, direct composite inlay, indirect porcelain inlay, mikrokeakage
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi ve Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; farklı yöntemler ve materyallerle restore edilen inley uygulamalarının kenar sızıntısı açısından in vitro olarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada; çürüksüz ve restorasyonsuz 80 adet 3.molar insan dişine sınıf II (mezio-oklüzal) kaviteler hazırlandı. Dişler her grupta 20 adet olacak şekilde dört gruba ayrıldı.1.Grup: Filtek Ultimate (3M ESPE, USA) direkt kompozit rezin inleyler, 2.Grup: İmes İcore Sistemi kullanılarak Lava Ultimate (3M ESPE), 3.Grup: IPS e.max Press (Ivoclar Vivadent, USA) seramik inleyler ve 4.Grupta İmes İcore Sistemi ile IPS e.max CAD (Ivoclar Vivadent, USA) inleyler hazırlandı. Bitirme ve polisaj işlemlerinden sonra tüm örneklere 5±1°C'de ve 55±1°C'de 10.000 kez termal siklus uygulandı. Tüm örneklerde restorasyonun etrafındaki 1 mm'lik alan dışında kalan bölgeler iki kat tırnak cilası ile kaplandı ve 24 saat süreyle % 0,5'lik bazik fuksin solüsyonunda bekletildi. Kenar sızıntısını değerlendirmek için okluzo-gingival yönde longitudinal olarak kesildi. Boya geçiş derecelerinin fotoğrafları bilgisayarda x30 büyütmede kaydedildi ve skorlandı. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Okluzal ve servikal bölgeden alınan 2 farklı sızıntı sonuçlarına göre; oklüzal bölgede; en az sızıntı e.max CAD ve Lava CAD/CAM ve sırasıyla Filtek ve e.max Press inley gruplarında tespit edildi. Oklüzal bölgede CAD/CAM yöntemi ile hazırlanan gruplar, diğer gruba oranla daha az sızıntı değerleri göstermiştir ve aradaki fark anlamlıdır (p=0,000). Gingival bölgedeki sızıntı değerleri açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p=0,825). Sonuç: Mikrosızıntı değerleri kıyaslandığında CAD/CAM ile üretilen inley grupları özellikle okluzal bölgelerde daha başarılı sonuçlar verirken, servikal bölgelerde farklı gruplar arasında önemli bir değişiklik incelenmemiştir. Bununla beraber, in vitro çalışmaların in vivo çalışmalarla desteklenmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate in vitro marginal leakage of inlay applications that were restored with using different methods and materials. Materials and Methods: In this study, class II mesio-occlusal cavities were prepared to 80 caries and restoration free human third molar teeth. The teeth were divided into four groups and 20 teeth in each group. 1.Group: Filtek Ultimate (3M ESPE, USA) direct composite resin inlays, 2.Group: Using Imes Icore System, Lava Ultimate (3M ESPE) inlays, 3.Group: IPS e.max Press (Ivoclar Vivadent, USA) ceramic inlays and 4.Group: Using Imes Icore System IPS e.max CAD (Ivoclar Vivadent, USA) inlays were prepared. After finishing and polishing procedures 10.000 thermal cycle between 5±1°C and 55±1°C was applied to all specimens. In all samples, except around 1 mm of the restoration margin was coated with two layers of nail varnish and was suspended in a 0.5 % basic fuchsin solution for 24 hours. To evaluate the microleakage, occlusal-gingival direction, the teeth were cut longitudinally. Photos of dye penetration scores were recorded at x30 magnification on the computer. The obtained results were statistically evaluated. Results: According to the results, in occlusal region; lowest microleakage values were identified in e.max CAD and Lava groups, than Filtek and e.max Press groups, respectively. Groups prepared in occlusal regions by using CAD/CAM methods showed lower microleakage values than the other groups and the difference was statistically significant (p=0,000). In gingival region compared between the groups, in general, there was no significant difference between materials (p=0,825). Conclusion: When microleakage values compared, CAD / CAM generated inlay groups gave better results; but in cervical regions, no significant difference was determined between different groups. However, there is a need that in vitro studies are supported by in vivo studies.