Direkt ve indirekt kompozitlerle yapılan posterior restorasyonların klinik değerlendirilmesi
Clinical evaluation of posterior restorations made with direct and indirect composites
- Tez No: 909149
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET KARADAŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Direkt kompozit, İndirekt kompozit, İnley, Onley, Direct composite, Indirect composite, Inlay, Onlay
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı direkt ve indirekt kompozitler kullanılarak yapılan posterior restorasyonların klinik performansını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: 74 hastada, 79 kavite 2 farklı restoratif materyal (Filtek Ultimate (FU), Crea.Lign (CL)) kullanılarak restore edildi. Değerlendirmeler modifiye FDI kriterlerine göre 1. hafta, 6. ay ve 12. aylarda yapıldı. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi Fisher's ve ki-kare testleri kullanılarak analiz edildi. Bulgular: 12 ay sonunda FU ve CL restorasyonlarda değerlendirilen kriterler açısından önemli bir farklılık bulunamadı (p > 0,05). Başlangıçta ve 6. ayda dişler ve materyaller arasındaki renk uyumu mükemmeldi. 12. ay sonunda 1 adet FU restorasyonda belirgin renk değişikliği ve 1 adet CL restorasyonda hafif renk farklılığı tespit edildi. Başlangıçta ve 6. ayda herhangi bir restorasyonda kenar renklenmesi ve adaptasyonda bozukluk belirlenemedi. 12. ayda FU için 1 restorasyonda ve CL için 2 restorasyonda hafif kenar renklenmesi tespit edildi (p > 0,05). Ayrıca, CL için 1 restorasyonda küçük marjinal açıklıklar gözlemlendi. 6 ve 12. ayda FU için 3 restorasyonda ve CL için 1 restorasyonda anatomik konturlarda hafif farklılık belirlendi. Başlangıçta FU materyal için 6 (%14) restorasyonda ve CL materyali için 3 (%8) restorasyonda hassasiyet belirlendi. Bu hassasiyet materyaller arasında önemli bir farklılık göstermedi (p = 0,298). Hassasiyet zamanla kayboldu. Sonuç: 12 ay sonunda direkt kompozit ve indirekt rezin kompozit materyaller benzer klinik performans sergiledi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the clinical performance of posterior restorations using direct and indirect composites. Material and Methods: In 74 patients, 79 cavities were restored using 2 different restorative materials (Filtek Ultimate, Crea.Lign). Evaluations were made according to FDI criteria at the 1st week, 6th month and 12th month. Statistical analysis of the data obtained was analyzed using Fisher's and chi-square tests. Results: At the end of 12 months, no significant difference was found in terms of the criteria evaluated in FU and CL restorations (p > 0.05). The color match between the teeth and the materials was excellent initially and at 6 months. At the end of the 12th month, a significant color change was detected in 1 FU restoration and a slight color difference was detected in 1 CL restoration. No marginal discoloration or adaptation disorder was detected in any restoration initially and at 6 months. At 12 months, slight marginal discoloration was detected in 1 of the FU restorations and 2 of the CL restorations (p> 0.05). Additionally, small marginal gaps were observed in 1 of the CL restorations. Slight differences in anatomical contours were noted in 3 of the FU restorations and 1 of the CL restorations at 6 and 12 months follow-up. Initially, post-operative sensitivity was detected in 6 (14%) restorations that were made with FU material and 3 (8%) restorations with CL material. This sensitivity did not differ significantly between materials (p = 0.298). The sensitivity disappeared over time. Conclusion: At the end of 12 months, direct composite and indirect resin composite materials showed similar clinical performance.