Spinal mobilite değerlendirmesinde Türk toplumu için referans değerlerin saptanması: Ön sonuçlar
Normative values for the spinal mobility measures in Turkish population: Preliminary results
- Tez No: 386479
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET AKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Spinal mobility, ankylosing spondylitis, BASMI
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Ankilozan spondilitte gerek günlük pratikte gerekse klinik çalışmalarda hastalık takibinde temel ölçeklerden birisi olan Bath ankilozan spondilit metroloji indeksi (BASMI), omurga eklem hareket açıklığı ölçümlerinden servikal rotasyon, tragus-duvar mesafesi, lomber fleksiyon (modifiye Schober testi), lateral lomber fleksiyon ve intermalleolar mesafe ölçümlerinin bir fonksiyonudur. Her bir ölçüm 0 ile 10 arasında bir skalada daha once belirlenmiş cut-off değerlerine uygun olarak skorlanır ve aritmetik ortalama ile nihai sonuç elde olunur. BASMI için cut-off değerleri saptanmış olmasına rağmen bu eşik değerlerin belirlenmesinde normal popülasyon değerleri kullanılmamıştır. Bu nedenle son yıllarda popülasyon için normal değerlerin geliştirilmesi için çalışmalar hız kazanmıştır. Çalışmamızda, spinal mobilite değerlendirilmesinde Türk toplumuna ait referans değerlerin elde olunması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya İzmir Konak ilçesi 24 no'lu Aile Sağlığı Merkezi'nde kayıtlı nüfus içerisinden 18 yaş ve üzerindeki kişilerden tabakalandırılarak random seçilen 400 kişi alınması planlandı. Yaklaşık %20 non-response veya dışlama kriterleri göz önüne alındığında toplamda 480 kişinin alınması planlandı. Omurga eklem hareket açıklığı (Occiput-duvar mesafesi, tragus-duvar mesafesi, lateral lomber fleksiyonlar, göğüs ekspansiyonu, el-yer mesafesi modifiye schöber testi, intramalleolar mesafe, servikal rotasyon) Uluslararası Spondyloartrit Değerlendirme Cemiyeti (Assesment of Spondyloarthritis international Society; ASAS) tarafından önerilen şekliyle değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya randomize örneklemeye dahil olan 480 kişi davet edildi. 155 birey (erkek/kadın: 41/85; ortalama yaş 56 ±16) çalışmaya katılmayı kabul ederek, davet üzerine 24 no'lu Aile Sağlığı Merkezi'nde değerlendirildi. Çalışmaya katılmayı kabul eden 29 kişi dışlama kriterlerini karşıladıkları için analize dahil edilmedi. Çalışmamız BASMI ve bileşenlerine ait skorların yaşla birlikte arttığını doğrulamaktadır. Ancak saptadığımız BASMI ve komponent skorları daha once bildirilen değerlerden hafifçe daha düşük bulunmuştur. Bu durum çalışma grubumuzda yaşlı popülasyonun daha fazla temsil ediliyor olmasından kaynaklanıyor olabilir. Sonuç: Çalışmamız tüm yaş, cinsiyet ve boy gruplarını temsil eden tabakalı örneklem tamamlandığında genel Türk toplumunu temsil edebilecek omurga harketliliğine dair referans değerleri sağlayabilecektir. Anahtar kelime: Spinal mobilite, ankilozan spondilit, BASMI,
Özet (Çeviri)
Objective: Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index is one of the core measurements in both Daily clinical practise and clinical researches in ankylosing spondylitis patients and it is a function of the, following individual measurements; cervical rotation, tragus to wall distance, lumbar flexion (modified Schober test) lateral lumbar flexion and intermalleol. Each measurement is scored between a scale of 0 to 10 according to predetermined cut-off values and the final score is obtained by arithmetic mean. Although the scores are evaluated by the cut-off values, the tresholds are not determined by using the population measurements. Therefore, in recent years studies for the determination of the normative values of the population at issue have been accelerated. In the present study, we aimed to obtain the reference values of the Turkish population in the evaluation of spinal mobility. Methods: Study population was obtained among the registered population over 18 years of age of 24 nr Family Health Center of the Izmir KOnak district. Registered population was stratified by age, sex and height and sample size of 400 people was adequate for the study by random sampling according to the predefined strata. In considering to exclusion criteria and 20% of non-response 480 people was randomized. Spine range of motion (occiput to wall distance, tragus to wall distance, lateral lumbar flexion, chest expansion, hand to floor distance, modified Schober test, intramalleolar distance, cervical rotations) was evaluated by the method proposed by the Assesment of Spondyloarthritis International Society (ASAS). Results: Up to now 155 people (male / female: 41/85, mean age 56 ± 16) were agreed to participate in the study and evaluated in the no. 24 Family Health Center. Twenty nine people who agreed to participate in the study were excluded from the analysis because they meet the exclusion criteria. Our study confirms that BASMI total and component scores increases with age. However we found BASMI and component scores were found to be slightly lower than previously reported values. This situation may be due to the fact that elderly population was more represented in our study group. Conclusion: When it is completed with all predefined strata our study will provide the reference values sor the spinal mobility assessment for Turkish population.