Periferik arter hastalarında ve sağlıklı kişilerde fiziksel performansın, üst ve alt ekstremite kas kuvvetinin ve dengenin karşılaştırılması
A comparison of physical performance, upper and lower extremity muscle strength and balance in patients with peripheral arterial disease and healthy people
- Tez No: 386508
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA SAVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Periferik Arter Hastalığı, PAH, Fiziksel Performans, Denge, Kas Kuvveti, Fiziksel Aktivite, Peripheral arterial disease, PAD, physical performance, balance, muscle strength, physical activity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Periferik arter hastalığı (PAH) bulunan hastaların fiziksel performans, üst ve alt ekstremite kas kuvveti ve dengelerinin sağlıklı kişilerle karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya kardiyoloji uzmanı tarafından periferik anjiyo ile PAH tanısı konan 30 hasta ve yaş ve cinsiyet bakımından uyumlu 30 sağlıklı gönüllü birey alınmıştır. Olguların fiziksel ve demografik özellikleri kaydedilmiştir. Olguların değerlendirilmesinde Vizüel Analog Skalası (VAS), Yorgunluk Etki Ölçeği (YEÖ), İntermittant Klodikasyon Anketi(İKA), Timed Up and Go testi (TUG), Kısa Fiziksel Performans Bataryası (SPPB), Hand-Grip el dinamometresi ve quadriceps için 1 maksimum tekrar testi, 6 dakika yürüme testi (6DYT), Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ), Uluslararası Düşme Etkinlik Skalası (UDES) ve TETRAX denge verileri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma sonunda iki grup arasında ağrı, yorgunluk, intermittant klodikasyon, alt ekstremite kas kuvveti, fiziksel performans, 6 Dakika Yürüme Mesafesi (6DYM), fiziksel aktivite düzeyi, statik denge ve düşme korkusu değerlendirmelerinde anlamlı fark bulunurken (p0,05). Sonuç: Kronik sorunlara yol açan PAH'lı olgularda kardiyak rehabilitasyonda fizyoterapi programının belirlenmesinde hastaların çok yönlü değerlendirilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the physical performance, upper and lower extremity muscle strength and balance in patients with peripheral arterial disease with healthy people Method: 30 patients that was diagnosed as peripheral arterial disease (PAD) by a cardiology specialist and, age and sex matched, 30 healthy volunteers, included in this study. Subject's physical and demographic characteristics were recorded. Visual Analog Scale (VAS), Fatigue Impact Scale (FIS), Intermittant Claudication Questionnaire (ICQ), Timed Up and Go Test, Short Physical Performance Battery (SPPB), Hand-Grip dinamometer and 1 repitition maximum for quadriceps muscle, 6 Minutes Walk Test (6MWT), International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), International Fall Efficiency Scale (IFES), and TETRAX balance test were used to assess the participants. Results: The results showed that pain, fatigue, intermittent claudication, lower extremity muscle strength, physical performance, 6 minutes walk distance (6MWD), level of physical activity, static balance and fear of falling were significantly different between PAD patients and healty people(p0,05). Conclusion: During the planning of physiotherapy programme in cardiac rehabilitation, multidimensional assessment of patients with PAD and chronic problems is important.