Non-spesifik bel ağrısı olan hastalarda kor stabilizasyon testlerinin güvenilirliği
Reliability of the core stability measurement methods in patients with non-specific low back pain
- Tez No: 386514
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Non-spesifik bel ağrısı, kor stabilizasyon, güvenilirlik, Non-specific low back pain, core stability, reliability
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Non-spesifik bel ağrısı olan hastalarda kor stabilite ölçüm yöntemlerinin test-tekrar test güvenilirliğinin belirlenmesidir. Yöntem: Araştırmaya non-spesifik bel ağrısı tanısı olan 38 hasta katıldı. Kor stabilitenin beş farklı komponenti değerlendirildi. Olguların kuvvet ölçümünde gövde fleksiyon ve ekstansiyonu ve iki taraflı kalça çevresi kasları hand-held dinamometre ile ölçüldü ve parsiyel curl-up, single leg squat ve sit-up testleri uygulandı. Endurans testleri olarak lateral köprü testi, Sorensen testi ve gövde fleksörleri endurans testi kullanıldı. Fleksibilite için otur-uzan testi ve gövde fleksiyon ve ekstansiyonu, sağ ve sol gövde rotasyonu, sağ ve sol kalça ekstansiyonu, sağ ve sol kalça iç- dış rotasyonlarının esnekliği değerlendirildi. Motor kontrol testleri Balance Master denge ve performans test cihazı kullanılarak uygulandı. Fonksiyonun değerlendirilmesi için 30 saniyede sandalyeden kalkma testi ve lateral step down testi uygulandı ve sağ ve sol hoplama mesafeleri santimetre cinsinden kaydedildi. 48 ile 72 saat sonra aynı değerlendirmeler aynı fizyoterapist tarafından tekrar uygulandı. Bulgular: Parsiyel curl-up (SKK=0,90), sağ ve sol lateral köprü testi (SKK=0,95–0,96), gövde fleksörleri enduransı testi (SKK=0,97), otur-uzan testi (SKK=0,98), sağ ve sol hoplama mesafesi (SKK=0,98–0,97), sağ ve sol lateral step down testi (SKK=0,93–0,92), 30 saniyede sandalyeden kalkma testi (SKK=0,94), gözler açık sağ ayak ve sol ayak üzerinde durma (SKK=0,97–0,91) testlerinin güvenilirliği çok yüksek bulundu. Sonuç: Non-spesifik bel ağrısı olan hastalarda kor stabilizasyonun değerlendirilmesinde; parsiyel curl-up, lateral köprü testi, gövde fleksörleri enduransı testi, otur-uzan testi, 30 saniyede sandalyeden kalkma testi, gözler açık sağ ayak ve sol ayak üzerinde durma testlerinden oluşan bir test bataryasının kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the test-retest reliability of the core stability measurement methods in patients with non-specific low back pain. Method: Thirty eight patients with non-spesific low back pain were included in the study. Five different components of core stability were assessed. For strength assessment, trunk flexion–extension, bilateral hip extension, abduction, and external rotation were assessed with hand held dynamometer and partial curl-ups, single leg squats and sit-up tests were performed. Trunk flexor test, Sorensen test, and bilateral side bridge tests were applied for core endurance tests. For flexibility, sit-and-reach test, trunk flexion–extension, bilateral trunk rotation, bilateral hip extension and internal–external rotation were assessed. Core motor control was measured by Balance Master which is a balance and performance test device. To evaluate the function, 30-second chair stand test, and lateral step-down test were performed and bilateral single leg hop distances were recorded. After 48–72 hours, the same measurements were performed again by the same physiotherapist. Results: Partial curl-ups (ICC=0.90), right–left lateral bridge test (ICC=0.95–0.96), trunk flexors endurance test (ICC=0.97), sit-and-reach test (ICC=0.98), right–left hopping distance (ICC=0.98–0.97), right–left lateral step-down test (ICC=0.93–0.92), 30-second chair stand test (ICC=0.94), eyes open right–left leg unilateral stance (ICC=0.97–0.91) tests had very high reliability. Conclusion: For the evaluation of core stability; a test battery which is included partial curl-ups, lateral bridge test, trunk flexors endurance test, sit-and-reach test, 30 second sit to stand test, eyes open right and left leg unilateral stance is recommened to use in patients with non-specific low back pain.