Fuzzy cell to cell mapping as an analysis tool and application in tunning a controller
Bir analiz aracı olarak bulanık hücreden hücreye dönüşüm ve bir denetimcinin iyileştirilmesindeki uygulaması
  1. Tez No: 38652
  2. Yazar: HALUK AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYDAN M. ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cell-to-Cell Mapping, Fuzzy Cell-to-Cell Mapping, Fuzzy Sets, Fuzzy Logic Controller, Tuning a Controller, Predictability
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET BİR ANALİZ ARACI OLARAK BULANIK HÜCREDEN-HÜCREYE DÖNÜŞÜM VE BİR DENETİMCİNİN İYİLEŞTİRİLMESİNDEKİ UYGULAMASI AYDIN, Haluk Yüksek Lisans Tezi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aydan M. ERKMEN Mart, 1995, 75 sayfa Akıllı denetimin genel amacı, düzensiz değişken ortamlarda işleyen sistemlerdeki esnekliği ve dinamizm açısından güvenilirliliği arttırmaktır. Düzensiz ortamlardan elde edilen eksik, belirsiz ve çelişkili bilgi altında, akıllı denetim, sistemi amaca uygun olarak etkiler. Denetim birimlerinin iyileştirilmesi, böyle parametrik olmayan denetim belirsizliklerinin ele alındığı yöntemlerden bir tanesidir. Denetim belirsizliklerini modellemeye yönelik olabilirlilikli yaklaşımlar genellikle bulanık denetim teknikleri üzerinde yoğunlaşır. Bulanık denetimciler genellikle yeterli güvenirliliğe sahip değildirler. Böyle bir denetimcinin, doğasında bulunan belirsizliğin bulanık modellemesiyle uyumlu olan bir yöntem kullanılarak iyileştirilmesi, olabilirlilikli gürültülere maruz kaldığında denetim sisteminin güvenirliliğinin arttırılabilmesi için gerekli bir işlemdir. Bu tezde, yeni Bulanık Hücreden-Hücreye Dönüşüm yaklaşımını kullanarak bir bulanık denetimciyi iyileştirmeye teşebbüs ediyoruz. Anahtar Kelimeler : Hücreden-Hücreye Dönüşüm, Bulanık Hücreden-Hücreye Dönüşüm, Bulanık Kümeler, Bulanık Mantık Denetimi, Bir Denetimciyi İyileştirme, Tahmin Edilebilirlik Bilim Dalı Sayısal Kodu: 625.02.07 iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FUZZY CELL-TO-CELL MAPPING AS AN ANALYSIS TOOL AND APPLICATION IN TUNING A CONTROLLER AYDIN, Haluk Master of Science Department of Electrical and Electronical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aydan M. ERKMEN March, 1995, 75 pages The objective behind intelligent control is to increase system flexibility and robustness when performing in unstructured and changing environments. Intelli gent control brings a purposive influence to a system towards goal achievement under incomplete, imprecise and inconsistent data acquired from unstructured environments. Tuning control units is one way of handling such control uncertain ties that are nonparametric in nature. Possibilistic approaches in modeling control uncertainties focus generally on fuz2y control techniques. Fuzzy controllers do not generally have an adequate robustness. Tuning such a controller by a meth odology which is consistent with the fuzzy modeling of uncertainty inherent to the controller, is necessary for boosting the robustness of the control system when confronted by possibilistic disturbances. We attempt in this thesis to tune a fuzzy controller using the novel approach of Fuzzy Cell-to-Cell Mapping.