Shear flocculation of chromite and serpentine fines
İnce boyuttaki kromit ve serpantinin makaslama flokülasyonu
  1. Tez No: 38653
  2. Yazar: ÜNAL AKDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CAHİT HİÇYILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Makaslama Flokülasyonu, Zeta Potansiyeli, Temas Açısı, Seçimli Makaslama Flokülasyonu, Çöken Malzeme, Bulanıklık, Shear Flocculation, Zeta Potential, Contact Angle, Selective Shear Flocculation, Settled Material, Turbidity
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
öz İNCE BOYUTTAKİ KROMİT VE SERPANTİNİN MAKASLAMA FLOKÜLASYONU AKDEMİR, Ünal Doktora Tezi, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Cahit Hiçyılmaz Ocak, 1995, 189 sayfa Bu çalışmada ince boyuttaki kromit ve serpantinin makaslama flokülasyonu incelenmiş, ayrıca yapay bir kromit-serpantin karışımından kromit seçimli makaslama flokülasyonu ile kazanılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, pH'ın, sodyum oleat ve dodesil amin asetat miktarının, karıştırma hızının, flokülasyon süresinin ve katı oranının etkileri incelenmiştir. Makaslama flokülasyonunu yüzey potansiyeli ve ıslanmazhk çerçevesinde yorumlayabilmek amacıyla zeta potansiyeli ve temas açısı ölçümleri de yapılmıştır.Kromitin sıfir yük noktası pH 5.2 olarak bulunmuştur. Fe2+, Mg2+, Fe3+, Al3+ ve Cr3+ iyonlan ise bu noktayı kendi oksitlerinin sıfir yük noktalarına doğru kaydırmaktadır. Kromit yüzeyinin sodyum oleat ve dodesil amin asetat ile kondisyonlanması ise sıfir yük noktasını kollektör miktarına bağlı olarak pH 3.1- 3.8 ve pH 9-9.5'a çekmiştir. Elektrokinetik potansiyel ölçümleri serpantinin sıfir yük noktasının pH 8.7'de olduğunu göstermiştir. If“, OH”ve Mg2+ iyonlan ise potansiyel tayin eden iyonlardır. Ortama sodyum oleat eklenmesi ile sıfir yük noktası konsantrasyona bağlı olarak pH 5.5-6.5'da oluşmuştur. Dodesil amin asetat ise konsantrasyona bağlı olarak bu noktanın pH 1 1.5-12'de oluşmasını sağlamaktadır. Sodyum oleat ve dodesil amin asetat ile şartlandırılmış kromitin en büyük temas açılan sırasıyla pH 9.0 ve pH 10.0'da alınmıştır. Bu değerler sodyum oleat için 59.11°, dodesil amin asetat içinse 69.49° dir. Serpantinin sodyum oleat ile şartlandırılması sonucu ölçülen en büyük temas açısı pH 8'de ölçülen 86.77° dir. Dodesil amin asetatla ise pH 9.0'da ölçülen 81.83° en yüksek temas açısıdır. Kromitin makaslama flokülasyonu çahşmalan, tanelerin biraraya gelebilmesi için kollektörün gerekli olduğunu göstermiştir. Optimum sonuçlar zeta potansiyelinin minimum olduğu noktalarda alınmıştır. Flokülasyonu etkileyen vudiğer faktörler ise kollektör miktarı, karıştırma hızı, flokülasyon süresi ve katı oranı olarak belirlenmiştir. Kollektör olarak sodyum oleat ve dodesil amin asetat kullanarak yapılan çalışmalarda çöken malzeme miktarının % 11.3'den % 87'ye çıktığı, bulanıklığın ise yaklaşık 2100 NTU'dan 120 NTU'ya düştüğü görülmüştür. Serpantinin makaslama flokülasyonunu etkileyen en önemli faktörler ıslanmazkk ve zeta potansiyeli olarak belirlenmiştir. Kollektör miktarı, karıştırma hızı, flokülasyon süresi ve katı oram flokülasyonu etkileyen diğer faktörlerdir. Optimum koşullarda, kollektör olarak sodyum oleat ve dodesil amin asetat kullanarak yapılan deneylerde çöken malzeme miktarının % 8.63 'den yaklaşık % 92'ye çıktığı, bulanıklığın ise 2900-3000 NTU'dan 200-300 NTU'ya düştüğü belirlenmiştir. Kromitin seçimli makaslama flokülasyonu çalışmaları sonucu ise, % 29.47, Cr2Ü3 tenörlü bir kromit-serpantin karışımından % 44.60 O2O3 tenörlü bir konsantre % 81.06'lık bir verimle kazanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SHEAR FLOCCULATION OF CHROMITE AND SERPENTINE FINES AKDEMİR, Ünal Ph.D. in Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Cahit Hiçyümaz January, 1995, 189 pages In this study, shear flocculation of chromite and serpentine fines and selective shear flocculation of chromite from artificial mixtures of chromite and serpentine were investigated. The effect of pH, sodium oleate and dodecyl amine acetate concentration, stirrer speed, flocculation time and suspension concentration were examined. Electrokinetic potential and contact angle measurements were also carried out to interpret the flocculation in terms of surface charge and particle hydrophobicity.Electrokinetic potential measurements indicated that chromite sample has i.e.p. of pH 5.2. Fe2+, Mg2\ Fe3+, Al3+ and Cr3+ shifted the i.e.p. in the direction of their corresponding oxides. Adsorption of sodium oleate and dodecyl amine acetate shifted the i.e.p. to pH 3.1-3.8 and 9-9.5 depending on collector concentration, respectively. Electrokinetic potential measurements with serpentine indicated that i.e.p. is obtained at pH 8.7. FT, OH" and Mg2+ are potential determining ions. Adsorption of sodium oleate and dodecyl amine acetate shifted the i.e.p. to pH 5.5-6.5 and 11.5-12, respectively depending on collector concentration. Contact angle measurements carried out with chromite indicated that maximum contact angles are obtained at pH 9.0 and 10.0 for the sample conditioned with sodium oleate and dodecyl amine acetate. These values are 59.11° and 69.49° for sodium oleate and dodecyl amine acetate, respectively. Maximum contact angle of serpentine conditioned with sodium oleate was 86.77° at pH 8.0. Conditioning the sample with dodecyl amine acetate gave a contact angle of 8 1.83° at pH 9.0. Shear flocculation studies with chromite indicated that collector adsorption is necessary for aggregation. Optimum flocculation is obtained where zeta potential is minimum. Other factors influencing shear flocculation are collector concentration, stirrer speed, flocculation time and suspension iVconcentration. Shear flocculation of chromite with sodium oleate and dodecyl amine acetate increased the amount of settled material from 11.3 % to about 87 %. Turbidity of suspensions decreased from about 2100 NTU to about 120 NTU. Hydrophobicity and zeta potential were found as most important parameters for shear flocculation of serpentine. Collector concentration, stirrer speed, flocculation time and suspension concentration are other factors affecting the flocculation. The experiments carried out at optimum conditions indicated that the amount of settled material increases from 8.63 % to about 92 % and turbidities decreased from 2900-3000 NTU to 200-300 NTU. Selective shear flocculation of chromite from a chromite-serpentine mixture containing 29.47 % Cr203 yielded a concentrate assaying 44.60 % Cr203 with 81.06 % recovery.