Yoğun bakım ünitelerinde izlenen solid tümörlü ve hematolojik maligniteli hastaların sonuçları üzerine etkili faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of the factors effecting the prognosis of patients with solid tumor and hematologic malignency in intensive care unit
  1. Tez No: 386536
  2. Yazar: RUKİYE ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN CÖMERT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Cancer, Intensive Care Unit, Invasive Mechanical Ventilation, APACHE II, Renal Replacement Therapy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
AMAÇ: Kanser, tüm dünyadasıklığı giderek artan bir hastalıktır ve yüksek mortalite oranlarına sahiptir. Kanser hastaları izlem süreleri boyunca çeşitli nedenlerle yoğun bakım ünitesi (YBÜ) izlemine ihtiyaç duymaktadır. YBÜ yataklarının kısıtlılığı nedeni ile yüksek mortalite oranlarına sahip kanser hastalarının YBÜ kabulü konusunda hekimlerin çekinceleri mevcuttur. Çalışmamızda YBÜ'de izlenen solid tümörlü ve hematolojik maligniteli hastaların sonuçlarına etkili faktörlerin ortaya konması, bu sayede hekimlere kanser hastalarının yönetimi ve YBÜ yataklarının doğru kullanımı konusunda yol göstermek amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışmamıza Ocak 2012 ile Aralık 2013 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları YBÜ'de 24 saatten uzun süre ile izlenmiş hastalar dahil edildi. Hastalar; solid tümörlü, hematolojik maligniteli ve kanser tanısı olmayan hastalar olarak üç gruba ayrıldı ve retrospektif olarak verileri incelendi. Tüm hastaların YBÜ kabulü sırasında; demografik verileri, organ yetmezlikleri, komorbid hastalıkların durumu, kritik hastalık durumu, enfeksiyon varlığı, son bir ayda alınan immunsupresif tedaviler kaydedildi. Ayrıca kanser tanılı hastaların remisyon durumu, kemik iliği nakli öyküsü, önceki tedavileri, nötropeni varlığı kaydedildi. Verilerin analiz edilmesinde SPSS 22.0 paket programı kullanıldı. BULGULAR: YBÜ'de genel mortalite %46.0, solid tümörlü hastalarda mortalite %68.6, hematolojik maligniteli hastalarda %53.0, kontrol grubunda %39.8 saptandı (n=512; solid tümör=89, hematolojik malignite=49, kontrol grubu=374). Özellikle solid tümörlü hastalarda YBÜ mortalitesi yüksekti. Lojistik regresyon modelinde APACHE II skoru ve YBÜ kabulünde invaziv mekanik ventilasyon (IMV) ihtiyacı, artmış mortalite üzerinde bağımsız risk faktörü olarak saptandı. Ayrıca kontrol grubunda YBÜ kabulünde renal replasman tedavisi ihtiyacı artmış mortalite için bağımsız risk faktörü olarak bulundu. SONUÇ: Özelliklesolid tümörlü hastalar olmak üzere kanser hastalarının YBÜ mortalitesi yüksektir. Kritik hastalığı olan kanser hastalarının YBÜ yataklarına kabul kararı verilirken, yüksek APACHE II skoru ve IMV ihtiyacı artmış mortalite göstergesi olması nedeni ile göz önünde bulundurulmalıdır. ANAHTAR KELİMELER: Kanser, Yoğun Bakım Ünitesi, İnvaziv Mekanik Ventilasyon, APACHE II Skoru, Renal Replasman Tedavisi
Özet (Çeviri)
Purpose:Cancer has an increasing incidence worlwide and has a high mortality rate. Patients diagnosed with cancer need to be admitted to intensive care units for various reasons. As a result of the shortage of beds in intensive care units, physicians feel reluctant about the admission of these patients to intensive care units. This study aimed to show the prognostic factors of the patients with solid tumor and hematologic malignancy in intensive care units, and hence guide physicians to manage patients with cancer and their intensive care units. Materials and method: This study included patients who stayed in Dokuz Eylul University Hospital Internal Medicine Intensive Care Unit for more than 24 hours during the January 2012-December 2013 interval. The patients were divided into three groups; patients with solid tumor, patients with hematologic malignancy, and patiens without cancer. Their data was analyzed retrospectively. All patients data (demographic data, organ failure, comorbid diseases, critical diseases, presence of infection, immunsupressive treatments within the last month) were recorded at the time of admittance. In addition to that, presence of remission, history of bone marrow transplantation, previous treatments, presence of neutropenia of patients with solid tumor and hematologic malignancy were also recorded. SPSS 22.0 programe was used to analyse the collected data. Results:Mortality rate in intensive care unit was found to be %46.0 in general, %68.6 in patients with solid tumor, %53.0 in patients with hematologic malignancy, and %39.8 in the control group (n=512; solid tumor=89, hematologic malignancy=49, control group=374). The mortality rate was especially high among patients with solid tumor. In the logistic regression model, APACHE II score and the need of invasive mechanical ventilation at the time of admission to intensive care unit were found as independent risk factors for increased mortality. In addition, the need of renal replacement therapy at the time of admission to intensive care unit was found as an indpendent risk factor for increased mortality among the control group. Conclusion:The mortality rate of patients in intensive care units is high, especially those with solid tumor. At the time of admission to the intensive care unit, for cancer patients with critical illness, the APACHE II score and the need of invasive mechanical ventilation should be evaluated, for these are strong predictors of increased mortality.