Pendrin ekspresyonunun preeklampsi ve gestasyonel hipertansiyon olgularında immunohistokimyasal yöntem ile analizi
Immunohistochemical analysis of pendrin expression in preeclampsia and gestational hypertension cases: A prospective study
  1. Tez No: 386548
  2. Yazar: ALİ TANER ANUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN ALTUNYURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: pendrin, preeklampsi, gestasyonel hipertansiyon ve plasental yatak biyopsisi, pendrin, preeclampsia, gestational hypertension, placental bed biopsy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
AMAÇ: Çalışmamızda hipertansiyon patogenezinde rolü kanıtlanan pendrin proteininin özellikle alt grupları belirlenmiş preeklamptik olgularda (erken başlangıçlı PE-geç başlangıçlı PE) ve gestasyonel hipertansiyon olgularında alınan plasental yatak biyopsilerinde ekspresyon yoğunluğunun immunohistokimyasal boyama yöntemleri ile analiz edilmesi ve bu farklı fenotiplerin oluşum mekanizmalarındaki olası rolünün araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Bu prospektif çalışma Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onayıyla gerçekleştirildi.Çalışmamızda Mart 2014 ile Şubat 2015 tarihleri arasında kliniğimize yatırılarak takibe alınan, preeklampsi ve gestasyonel hipertansiyon teşhisi kriterlere uygun olarak konulan ve doğumu yine kliniğimizde sezaryen ile gerçekleştirilen olgulardan alınan plasental yatak biyopsilerinde pendrin proteini sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmalı immünohistokimyasal olarak analiz edildi. Grup 1: erken ve geç başlangıçlı PE olguları (n=28 ), Grup 2: gestasyonel HT olguları (n=7) ve Grup 3: sağlıklı kontrol olguları (n=30).Semikantitatif skorlama iki patolog tarafından bağımsız olarak 0=negatif, +1=hafif boyanma,+2=orta şiddette boyanma, +3=yoğun boyanma olarak mikroskopta değerlendirildi. BULGULAR: Çalışmamızda 78 tane plasenta yatak biyopsisi değerlendirildi ve uygun olan 65 olgu çalışmaya dahil edildi.Toplam 65 olgudan 40 olguda pendrin negatif boyandı. 25 olguda boyanma olup, sırasıyla hafif boyanma 21 olguda, orta şiddette boyanma 3 olguda ve yoğun boyanma 1 olguda gerçekleşti.Orta şiddette ve yoğun boyanma Grup 1'de, orta ve hafif şiddette boyanma Grup 2'de saptandı. Ancak gruplar arasında pendrin boyanma yoğunluğunda istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı ( p>0,05). SONUÇ: Preeklampsi ve gestasyonel hipertansiyon olgularında patogeneze yönelik plasental yatakta pendrin ekspresyon artışı izlenmiş olup gruplar arası anlamlı istatistiksel fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: Our study aims to show the expression level of the pendrin protein which has proven role in the pathogenesis of hypertension, analyze by immunohistochemical staining of placental bed biopsies especially in subgroups of preeclampsia (early-onset PE-late onset PE) and gestational hypertension cases by this way to contribute to the efforts on solving the enigmatic hypertensive states of the pregnancy. METHODS: This prospective study was approved by Clinic Investigations Ethics Committee of Faculty of Medicine, Dokuz Eylül University.In our study, patients who were followed in our clinic between the dates of March 2014 and February 2015, preeclampsia and gestational hypertension diagnosed set according to the criteria and birth again in which taken placental bed biopsies by cesarean section in our clinic, in these cases pendrin protein were comparatively analyzed immunohistochemistry with a healthy control group.Group 1: early and late onset PE (n=28) ,Group 2: gestational hypertension (n=7) and Group 3: healthy control group (n=30).Sections were scored by two pathologists, blinded to the sections identity ;using a semiquantitative score: 0=negative, +1=mild, +2=moderate and +3=intense. RESULTS: In our study, 78 placental bed biopsies were evaluated and 65 patients were included in accordance with the study.The pendrin was negative in 40 patients from a total of 65 cases.The staining in 25 cases, in 21 cases, respectively slight staining, moderate staining in 3 cases and 1 case occurred in dense staining.Moderate and intense staining in Group 1, Group 2 mild and moderate staining was detected.However, pendrin staining intensity between the groups were not statistically significant differences (p>0,05). CONCLUSİON: The pendrin overexpression was observed in the placental bed in cases of preeclampsia and gestational hypertension for the pathogenesis but there was no significant difference between the groups.