Lokal uygulanan simvastatin'in periosteal distraksiyon üzerine etkisi
Effects of locally applied simvastatin on periosteal distraction
- Tez No: 386591
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ERDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Periosteal distraksiyon, periost, simvastatin, alveoler augmentasyon, periosteal distraktör, Periosteal distraction, periost, simvastatin, alveoler augmentation, periosteal distractor
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Diş kayıpları herhangi bir yaşta travma, çürük, periodontal kayıp ve diğer sebepler ile meydana gelebilen bir durumdur. Diş çekimi yapıldıktan sonra hastaların alveol kemiğinde rezorbsiyon oluşur. Oluşan bu rezorbsiyon protetik rehabilitasyon ve implant cerrahisi uygulamasında zorluklar oluşturmaktadır. Alveol kemiğinde yeniden kemik oluşturmaya yönelik işlemlerden biri de periosteal distraksiyon prosedürüdür. Bu işlemde periostun distraksiyonu bir aygıt ile sağlanarak periosttaki kemik oluşturacak hücrelerin bölgeye ulaşması ve kemik oluşturması amaçlanır. Bir kolestrol ilacı olan simvastatin'in kemik arttırımı sağladığını kanıtlayan bir çok çalışma yayınlanmıştır. Simvastatinin lokal ve sistemik olarak kullanımı mümkündür. İlacın periosteal distraksiyonda kullanımı üzerine literatürde herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu tez çalışmasındaki amacımız yeni tasarladığımız periosteal distraktör aygıtının lokal simvastatin uygulaması ile kemik oluşumuna etkisini değerlendirmektir. Deneysel çalışmamızda 20 adet Yeni Zelanda tavşanı kullanılmıştır. Ağız dışı girişim ile her hayvanın mandibulasına çalışmamız için üretilen periosteal distraktörler (Synthes İsviçre) ve distraktörlerin altına kollajen sünger yerleştirilmiştir. Deney grubuna ait 10 hayvanda kollajen süngere 0,2 ml simvastatin (Zocor®) emdirilirken, kontrol grubunda kollajen sünger boş bırakılmıştır. Distraksiyon işleminin latent periyodu için 7 gün beklendikten sonra günde 0,5 mm, 10 gün boyunca distraktörler aktive edilmiştir. Konsolidasyon periyodu için 30 gün beklendikten sonra tavşanlar sakrifiye edilmiştir. Alınan örnekler radyografik ve histomorfometrik analizlere tabii tutularak yeni oluşan kemik istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak yeni bir tasarıma ve avantajlara sahip olan periosteal distraktör kemik oluşumunu sorunsuz bir şekilde sağlamıştır. Lokal olarak simvastatin emdirilen grubun sonuçları bir parametre dışında istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Tooth loss may occur at any age, as a result of trauma, caries, periodontal diseases and other reasons. Alveolaer bone tends to resorb after tooth extraction. This situation causes difficulties for implant surgery and prosthetic rehabilitation. One of the methods used to regain alveoler bone is periosteal distraction procedure. In this method, a periosteal distraction device is used to yield bone producing cells to migrate from periosteum to the area and generate new bone. Several recent studies proved that simvastatin, an antihiperlipidemic drug, is effective at enhancing new bone. Local or systemic use of this drug is possible. The effects of simvastatin usage on periosteal distraction are unknown and there is no study in the literature concerning this.The aim of this thesis study is to evaluate a new periosteal distraction device combined with local simvastatin delievery on bone formation. In our experimental study, twenty New Zealand rabbits are used. The distractors were custom made (Synthes, Switzerland)for this study. One distractor was placed on the inferior border of the mandible of each rabbit. Simvastatin (0,2ml) (Zocor®) soaked collagen sponge used for experimental group and simvastatin free collagen sponge used for control group. After a latency period of seven days distraction was performed by activating the distractor 0.5 mm per day. A periosteal distraction of 5.0 mm was achieved after a distraction period of 10 days. Both groups sacrificed on the 30th day of the consolidation period. Radiologic and histomorphometric analyses were performed to evaluate the bone formation. The data were analyzed statistically. In conclusion, the periosteal distractor that have a new design and advantages provided new bone formation without any significant complication. Locally applied simvastatin group?s results showed no statistically differences from the control group except one parameter.