Ebelerin malpraktis hakkında bilgi, düşünce, gözlem ve deneyimlerinin değerlendirilmesi
An evaluation of midwives' knowledges, thoughts, observations and experiences about malpractice
- Tez No: 386599
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SULTAN ALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ebelik, Tıbbi Malpraktis, Ebelikte Malpraktis, Malpractice in Midwifery, Medical Malpractice, Midwifery
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Tıbbi Malpraktis sağlık mesleği mensubunun tıbbi uygulamalar sırasında standart uygulamayı yapmaması, beceri eksikliği veya hastaya gerekli uygulamayı yapmaması olarak tanımlanmaktadır. Sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde önemli görevler üstlenen mesleklerden biri olan“ebelik”tarihin çok eski dönemlerinden beri uygulanan bir meslektir. Ebelerin görevlerini yerine getirirken yaşadıkları herhangi bir başarısızlık veya ihmal malpraktis iddialarına neden olabilmektedir. Bu araştırma, ebelerin malpraktis ile ilgili bilgi, düşünce, gözlem ve deneyimlerinin belirlenip değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Adana il merkezinde bulunan üç ayrı yataklı tedavi kurumunun doğum ve doğum sonu servislerinde“Ebe”unvanı ile çalışanlar oluşturmuştur. Ebelerden çalışmaya katılımları ile ilgili onamları alınmıştır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen veri toplama formu ile toplanıp SPSS 17.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda ebelerin yarısından çoğunun (% 53,3) malpraktis kavramından haberdar olmadıkları görülmüştür. Malpraktisin ortaya çıkmasında genel hata kaynağı olarak en çok meslekte acemilik-yetersizlik (% 90,7), dikkatsizlik (%86,7) ve özen/itina eksikliği (%40,0) gördükleri belirlenmiştir. Ebelerin %24,0'ünün bir meslektaşının hatasını gözlemlediği, %5,4'ünün ise kendilerinin tıbbi hata yaptıkları saptanmıştır. Araştırmanın sonunda ebelikte görülen tıbbi hataların azaltılması ve ebelerin malpraktisten korunmaları için öncelikle mesleki eğitime ve mezuniyet sonrası hizmet içi eğitimlere önem verilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca kanıta dayalı uygulamaların araştırılması ve rutin ebelik girişimlerine dahil edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu çalışmanın, ebelerin malpraktis iddiasına neden olan tıbbi hatalara ilişkin gözlem ve deneyim sıklıklarını ortaya koyması açısından benzer çalışmalara katkıda bulunabileceği ve konuya ilişkin diğer çalışmalar için yol gösterici bir kaynak olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Medical malpractice is defined as damage resulting from failure to apply the standard, lack of skills or failure to apply the necessary to patient of health care personnel. Midwifery which one of the occupations undertaking important duties in carrying out of health services is a profession practiced from very ancient periods of history. Any failure or negligence that midwives live while performing their duties may cause malpractice claims. This research done descriptively to determining and evaluate information thoughts, observations and experiences on malpractice of midwives. The universe of there search was consisted of employees with the title“midwives”in the delivery and postpartum services of three hospital located in center of Adana. Consents of the participants were taken regarding participation in the study. The data collected by the data collection form developed by the researcher and were analyzed with SPSS 17.0 program. As a result, has been observed that more than half of midwives not know malpractice (53,3 %). It was determined that midwives see as a general source of error in the occurrence of malpractice most inability and inexperience in profession (90,7 %), carelessness (86,7 %) and lack of attention (40,0 %). It was determined that 24,0 % of the midwives' observations and 5,4% of midwives' make medical errors themselves. At the and of the study has appeared should be giving importance to vocational training and postgraduate service training for reducing medical errors seen in midwifery and protection from malpractice midwives. Also was concluded should be investigate evidence- based practice and should be included in routine midwifery initiative. Of this study is considered that can contribute to similar studies in terms of put forward informations, thoughts, frequency of observation and experience on medical errors that may cause malpractice claims of midwifes and to be a source for guiding other studies on the subject.