Konjenital işitme kaybı olan hastalarda GJB2 gen mutasyonlarının araştırılması
Researching of GJB2 gene mutations in patients with congenital hearing loss
- Tez No: 386608
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT ALPTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Kulak Burun ve Boğaz, Tıbbi Biyoloji, Genetics, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: GJB2, işitme kaybı, mutasyon, polimorfizm, PZR, GJB2, hearing loss, mutations, PCR, polymorphism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
İşitme kaybı bireyin konuşma, ifade etme, algılama ve sosyal hayatın gelişiminde ciddi aksaklıklara neden olabilen en yaygın algılama bozukluklarından biridir. Yaklaşık 1000 doğumda 1 gözlenip bu vakaların %50'sinde genetik diğer %50'sinde ise çevresel faktörler etkili olmaktadır. GJB2 (Konneksin26, Cx26) geninde meydana gelen mutasyonlar sendromik olmayan, otozomal resesif geçiş gösteren işitme kaybı bulunan vakaların yaklaşık %70'inde gözlenmiştir. Vaka rapor çalışmamıza Adana ilinin Kozan ilçesinde yaşayan ve konjenital işitme kaybı gözlenen 2 farklı aile dahil edildi. İşitme kaybı olan bireylerin yanı sıra herhangi bir mutasyon ya da polimorfzim söz konusu olduğunda hastalığa ne kadar etkisi olduğunu daha net anlayabilmek için işitme kaybı gözlenmeyen kardeşler ve ebeveynler de kontrol olarak ele alındı. 1. ailemizde 5 hasta ve 2 kontrol, 2. ailemizde ise 4 hasta ve 5 kontrol olmak üzere toplam 16 birey araştırıldı. Toplanan kanlardan tuzla çöktürme yöntemi ile DNA'lar izole edilip ve PZR yöntemi kullanılarak GJB2 geninin tüm bölgeleri çoğaltılıp, sekanslama yöntemi ile tüm nükleotid dizisi belirlenerek mutasyonlar ve polimorfizmler tespit edildi. Çalışmamız sonuçlarına göre bulduğumuz mutasyonların ve polimorfizmlerin bazılarının işitme kaybı şiddetine bazılarının ise hastalığın oluşumuna dolaylı yoldan etki ettiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Hearing loss is one of the most common sense defects, leading to serious disruptions in developing of comminication, expression, perception and social life of person. Hearing loss affects about 1 in 1000 newborns and a genetic basis is assumedin at least 50% of the cases. Enviromental effects are responsbility for other 50 percent. Mutations in GJB2 gene have been seen at 70% of the cases with hearing loss which are non-syndromic and autosomal recessive. Two different family living in Kozan disrict of Adana city and having hearing loss, were included to our case study report. As well individuals with hearing loss, their brothers and parents, not having hearing loss, were involved as control to understand better the effects of mutations and polymorphisms when they are discovered. The first family involve 5 patient and 2 control and second family involve 4 patient and 5 control. 16 individuals were researched. DNAs were isolated from blood donors by salt precipitation method and all regions of GJB2 gene were amplified. All mutations and polymorphisms were found by determining all nucleotid sequence. Results of our study showed that some of mutations and polymorphisms found affect to the severity of hearing loss as direct, some affect occurrence of illness as indirect.