Ventilatör ilişkili pnömonili hastaların prognozunu değerlendirmede sUPAR ve SAPS II'nin yeri
Role of sUPAR and SAPS in the evaluation of prognoses of the patients with ventilator-associated pneumonia
- Tez No: 386660
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ÖZCENGİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: SAPS II, sUPAR, Ventilator-associated pneumonia, CRP, PCT, Lactate
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Giriş; Mekanik ventilasyon uygulanan hastaların % 28 oranında, % 70'e kadar mortaliteyle birlikte olan VİP gelişme ihtimali vardır. Bu durum agresif tedavi gerektiren yüksek riskli VİP hastalarının erken tanımlanması ihtiyacını doğurur. Amaç: Yoğun bakımdaki VIP tanısı almış hastaların SAPS II skoru hesaplanarak, yeni bir biomarkır olan sUPAR ile birlikte rutinde kritik hastaların takibinde bakılan CRP, Pct, ve Laktat değerlerinin, hastaların mortalitelerine olan etkilerini değerlendirerek hastalığın prognozu hakkında öngörüde bulunmaktır. Materyal ve Metod; Bu çalışma prospektif olarak Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi etik kurul izni alındıktan sonra Kasım 2013-Ağustos 2014 tarihleri arasında Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yoğun Bakım Kliniğinde yapıldı. Çalışmamıza yoğun bakım ünitesinde 120 saatten fazla yatan 18 yaş ve üzeri VİP tanısı almış 54 hasta dahil edildi HIV enfeksiyonu olan ve nötropenik hastalar ise çalışmaya dahil edilmedi. VİP tanısı konulan ilk gün içerisinde SAPS II skorunu oluşturan 17 değişkenin en kötü değerleri alınarak SAPS II hesaplandı ve kaydedildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların 1. ve 5. gününde sUPAR, CRP, Pct ve Laktat için kanları alındı. Çalışmaya dahil edilen hastalar 28. Güne kadar takip edildi ve şifa, takibe devam veya exitus olarak kayıt edildi. Sonuç; VİP tanısı almış hastalarda sUPAR'IN prognostik bir özelliğinin olmadığı ancak mortalite üzerine bağımsız bir risk faktörü olabileceği, SAPS II değerlerinin ise bu hastalarda prognostik özelliklere sahip olduğunu ve artmış sonuçlarının mortalite ile ilişkili olduğu kanısına vardık. Anahtar kelimeler; SAPS II, sUPAR, Ventilatör ilişkili pnömoni, CRP, PCT, Laktat
Özet (Çeviri)
Introduction: VAP accompanied by 70% mortality may develop in 28% of the patients ventilated mechanically. This necessitates the early diagnosis and identification of high-risk patients with VAP requiring aggressive treatment. Aim: Aim of this study is to predict the prognosis of the related condition by calculating SAPS II scores of patients diagnosed with VAP in Intensive Care Unit and assessing the effects on the mortality of patients of sUPAR, a new biomarker, and CRPA, Pct and Lactate values normally considered during the follow-up and monitoring process of critical patients. Materials and Method: The present study was prospectively carried out in the Intensive Care Clinic of Department of Anesthesiology and Reanimation from November 2013 to August 2014 upon the approval of the Ethics Committee of Çukurova University School of Medicine. 54 patients who have been in the intensive care for more than 120 hours and who are over 18 years old and diagnosed with VAP have been included in our study. Patients infected with HIV and neutropenic patients were not included in the study. On the first day of diagnosis of VAP, SAPS II score was calculated and recorder by using the worst values of 17 variables of SAPS II score. On the 1st and 5th days, blood samples were collected from the patients included in the study in order to detect sUPAR, CRP, Pct and Lactate values. Patients included in the study were followed-up until Day 28 upon which they were recorded as recovered, under follow-up or exitus. Conclusion: It was concluded that sUPAR has no prognostic aspect in the patients diagnosed with VAP, whereas it may be an independent risk factor for mortality, and that SAPS II scores have prognostic aspects for these patients and their increased results are associated with mortality.