Meme cerrahisinde farklı diseksiyon materyallerinin frozen kesitlerdeki güvenli cerrahi sınır üzerine etkisi
  1. Tez No: 386666
  2. Yazar: AHMET TÜRKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN İNAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: lumpektomi, cerrahi sınır, meme koruyucu tedavi, monopolar, bipolar, Ligasure, doku hasarı, lumpectomy, surgical margin, breast conservation therapy, monopolar, bipolar, Ligasure, tissue damage
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
AMAÇ: Meme koruyucu cerrahide monopolar koter, bipolar koter ve LigaSure'un oluşturduğu hasar düzeylerinin, lumpektomi materyalinde cerrahi sınır değerlendirmesi üzerine olan etkilerini tespit etmek ve birbirlerine olan olası üstünlüklerini karşılaştırmaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya meme kanseri nedeniyle meme koruyucu cerrahi planlanan 30 hasta alındı. Lumpektomi yapılırken spesmenin süperior, inferior, lateral ve medial kenarlarının her biri bistüri, monopolar koter, bipolar koter ve LigaSure'dan biri kullanılarak eksize edildi. Cerrahi kenarların frozen ve parafin kesitleri değerlendirildi. Cerrahi sınırdan içeriye doğru hasar derinliğinin en fazla olduğu bölge milimetre (mm) olarak ölçüldü. Ölçülen değerler ayrıca“etkilenme yok”,“düşük düzey (>0 - ≤1 mm) etkilenme”ve“yüksek düzey (>1 mm) etkilenme”olarak üç grupta kategorize edildi. BULGULAR: Monopolar koter, bipolar koter ve LigaSure arasında, oluşturdukları hasar bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Bistüri ile diseksiyon yapılan cerrahi sınırlarda hiç etkilenme tespit edilmedi. SONUÇ: Kullanılan yönteme bağlı dokuda oluşan termal hasarın, onkolojik cerrahide cerrahi sınır değerlendirilmesinde yanlış negatif ve yanlış pozitif sonuçlara neden olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Meme koruyucu cerrahide farklı enerji modalitelerinin cerrahi sınır değerlendirmesine olan etkileriyle ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the effects of the damage level, created by monopolar cautery, bipolar cautery and LigaSure in the breast-conserving surgery, on the surgical margin evaluation in the material of lumpectomy and to compare the possible superiority to each other. MATERIALS AND METHODS: 30 patients for who breast-conserving surgery is planned due to breast cancer are accepted for the study. In the process of lumpectomy, superior, inferior, lateral and medial sides of specimen are excised by using one among scalpel, monopolar cautery, bipolar cautery and LigaSure. Frozen and paraffin sections of the surgical sides are evaluated. The region in which the damage depth through inside from surgical margin are maximum is measured as millimeter (mm). The values measured are categorized into three groups:“no exposure”,“low level (>0 - ≤1 mm) exposure”, and“high level (>1 mm) exposure”RESULTS: No significant difference is determined between monopolar cautery, bipolar cautery and LigaSure in terms of damages that they created. No exposure is detected at the surgical margins that are made dissection with scalpel. CONCLUSION: It should be considered that thermal damage in tissue due to method used can cause false negative results and false positive results in the surgical margin evaluation in the oncologic surgery. There is a need for more studies about the effects of different energy modalities on the surgical margin evaluation in breast-conserving surgery.