Perianal fistüllerin manyetik rezonans görüntüleme ile değerlendirilmesi
  1. Tez No: 386670
  2. Yazar: NAZLI GÜLSÜM AKYEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAYIHAN AKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Perianal fistül, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Parks Sınıflandırması, St. James Üniversitesi Hastanesi Sınıflandırması, Perianal fistulae, Magnetic resonance imaging, Parks Classification, St. James University Hospital Classification
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş: Perianal fistüller önemli bir morbidite nedenidir. Preoperatif uygun bir görüntüleme, tedavi stratejisinin belirlenmesinde ve tedavi başarısında anahtar role sahiptir. Bu çalışmada perianal fistül öntanısı ile başvuran hastaların manyetik rezonans görüntüleme (MRG) bulguları incelendi. Metod: Temmuz 2009-Mayıs 2014 tarihleri arasında, hastanemizin Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji polikliniklerinden perianal fistül öntanısı ile anabilim dalımıza gönderilen 53 hastanın MRG görüntüleri incelendi. Tüm perianal MRG incelemeleri 1,5 tesla MR cihazı ile (Achieva; Philips Medical Systems; Best, Netherlands) yapıldı. Tüm görüntüler iş istasyonunda değerlendirilerek saptanan fistüller Parks ve St. James Üniversitesi Hastanesi Sınıflamalarına göre sınıflandırıldı. Bulgular: Toplam 53 hasta (37 erkek, 16 kadın) değerlendirmeye alındı. Bir hasta daha sonra yapılan tetkiklerle Crohn Hastalığı tanısı aldı. Oniki hastaya daha önce abse nedeni ile mükerrer drenaj yapılmıştı (%25). Dokuz hasta daha önce fistül nedeniyle opere edilmişti (18,7). Bu çalışmada 52 fistül içinde; 24 (% 46,1) intersfinkterik, 27 (% 51,9) transsfinkterik, 1 (% 1,9) suprasfinkterik fistül saptandı. Ekstrasfinkterik fistül izlenmedi. St. James Üniversitesi Hastanesi Sınıflamasına göre ise 21 hastada grade 1 (% 40,3), 3 hastada grade 2 (% 5,7), 18 hastada grade 3 (% 34,6), 7 hastada grade 4 (% 13,4) ve 3 hastada grade 5 (% 5,7) fistül izlendi. Sonuç: Preoperatif MRG perianal fistül hastalığının yaygınlığını değerlendirmede ve doğru cerrahi metodu belirlemede en uygun görüntüleme yöntemidir. Fistüllerin tanımlanması için cerrahi ve MRG baz alınarak sınıflama sistemleri geliştirilmiştir. Parks Sınıflamasına göre en sık intersfinkterik ve transsfinkterik fistüller izlenmektedir. St. James Üniversitesi Hastanesi Sınıflamasına göre ise en sık grade 1-2 fistüller izlenmektedir. Çalışmamızda en sık transsfinkterik ve intersfinkterik fistüller izlendi. Opere edilen hastalarda MRG bulguları ile operasyon bulgularının uyumlu olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Introduction: Perianal fistulas are cause of significant morbidity. An appropriate preoperative evaluation has a key role on the establishment of treatment strategy and therapy success. In present study magnetic resonance imaging (MRI) findings of patients presenting with a prediagnosis of perianal fistula were evaluated. Methods: The MRI images of 53 patients with a prediagnosis of perianal fistula that were presented to our department from General Surgery and Gastroenterology polyclinics between July 2009-May 2014 were evaluated. All perianal MRI investigations were performed with a 1.5 Tesla MRI machine (Achieva; Philips Medical Systems; Best, Netherlands). All patients were evaluated at workstation. Patients were classified according to Parks and St. James University Hospital classifications. Results: Totally 53 patients (37 male, 16 female) were recruited to present study. One patient was diagnosed with Crohn disease in follow-up evaluations. Previously, recurrent abscess drainage were performed to 12 patients (25%). Nine patients (18,7%) were previously operated for fistulae. In present study among 52 fistulaes; 24 (% 46,1) intersphincteric, 27 (% 51,9) transsphincteric, 1 (% 1,9) suprasphincteric fistulae were diagnosed. We didnot find any extrasphincteric fistulae in our study. In present study 21 (40,3%) patients were having grade 1, 3 (5,7%) patients were having grade 2, 18 patients were having grade 3 (34,6%), 7 (13,4%) patients were having grade 4 and 3 (5,7%) patients were having grade 5 fistulae. Conclusion: Preoperative MRI is the best method in the evaluation of extensity of perianal fistulae disease and determination of correct surgical method. For description of fistulaes some classification systems have been developed on the bases of surgery and MRI. According to Parks classification most commonly intersphincteric and transsphincteric fistuales are observed. According to St. James University Hospital classification most commonly grade 1 and 2 fistulaes are observed. In our study most commonly transsphincteric and intersphincteric fistulaes were observed. In operated patients it was seen that MRI findings and surgery findings were comparable.