Travmatik kemik defektlerinin tedavisinde otogreft ve allogreft kullanımının karşılaştırılması: Bir prospektif çalışma
the effects of bone grafting in the treatment of traumatic bone loss autograft versus allogreft: A prospective study
  1. Tez No: 386706
  2. Yazar: İBRAHİM KASAPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFİ GÜNDÜZ TEZEREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Kemik Defekti, Kırık Kaynaması, Otolog Kemik Transplantasyonu, Allojenik Kemik Transplantasyonu, Acute Bone Defect, Bone Union, Autologous Bone Transplantation, Allogeneic Bone Transplantation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Yaşlanan dünya nüfusuyla birlikte ağrı, deformite ve işlev kaybı ile seyreden artrit, kırık ile sonlanan osteoporoz ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde artan trafik ve yüksek enerjili kazalara bağlı kas-iskelet sistemi hastalık ve yaralanmalarında önlenemeyen bir artış söz konusudur. Hastalık ve yaralanmalar sonrasında kemik dokusunda oluşan kaybın giderilmesi ya da onarılması için çoğu zaman vücudun başka bölgesinden kemik dokusunun alınarak yaralı bölgeye aşılanması veya aynı tür canlılar arasında bir bireyden diğerine aktarılan kemik greftlerinin sıklıkla kullanılması gerekmektedir. Bu çalışmada travmatik kemik defektlerinin kaynamasında, kaynamayı stimüle edecek endojen ve eksojen ajanların karşılaştırılması hedeflenmiştir. Kliniğimize 2011 ile 2013 tarihleri arasında başvuran kemik kaybı olup ta kemik greftlenmesi gerektiren akut kırıklı hastalar değerlendirmeye alınmıştır. Hastalar rastgele gruplandırılıp, 10 hastalık bir gruba otojen greft uygulanırken 10 hastalık diğer gruba allojen greft uygulanmıştır. Hastalar cerrahi sonrası iki yıl takip edilmiştir. Sonuç olarak kemik defeklerinin tedavisinde otogreft ile allogreft uygulaması arasında kaynama oluşumu ve devamlılığı açısından anlamlı farklılık olmayıp otogreft uygulamasında daha erken kaynama dikkati çekmektedir. Bununla birlikte allogreftlerin kullanım kolaylığı ve hedef sonucun aynı olması, otogreftin mutlak üstünlüğüne iyi bir alternatif olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aging world population together with the pain, deformity and loss of function with arthritis, osteoporosis, and ending with the broken, especially in developing countries, increased traffic and high energy depending on the musculoskeletal system diseases, accidents and injuries, there is an increase in the unavoidable. Illness and injuries after the removal of bone tissue loss or other parts of the body most of the time for repairing bone to vaccinate or affected area by taking tissue from the same kind of creatures from an individual transmitted between bone grafts are often necessary to use. In this study, comparison of endogenous and exogenous agents was aimed in stimulation of union of traumatic bone defects. Between 2011 and 2013, acute fracture patients with bone loss needed bone grafting in our clinic were taken into consideration. The patients were simply randomized into two groups. One group included 10 patients treated by grafting with bone autograft and other group included 10 patients treated by grafting with bone allograft. In conclusion there was no difference between groups regarding the bone union howewer bone union was faster in the autograft group. Newertheless, the allograft is a good alternative regarding the ease of use and final destination of the bone union.