Bölgemizde rastlanan MEFV gen mutasyonları arasında R202Q ve M694V olgularının genotip fenotip ilişkisi
The genotype and fenotype relations in MEFV gene mutations R202Q and M694V in our region
  1. Tez No: 386707
  2. Yazar: GÜLSEREN ERKOCA GÖKTOLGA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDE KÜÇÜK KURTULGAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Ailevi Akdeniz Ateşi, MEFV, R202Q, Hastalık Ağırlık Skorlaması, Familial Mediterranean Fever, MEFV, R202Q, disease severity score
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA) periyodik ateş, peritonit, plörezi, artrit ve erizipel benzeri cilt döküntüsüyle karakterize otozomal resesif geçişli bir hastalıktır. Türkiye'de hastalığın insidansı 1/1000'dir. AAA'dan sorumlu gen MEFV genidir ve 16.kromozomda lokalizedir. MEFV geni 10 ekzondan oluşmaktadır ve mutasyonlar en çok 2. ve 10. ekzonda bulunmaktadır. En sık görülen mutasyonlar M694V, V726A, M680I, M694I'dır. Bu tez çalışmasında MEFV R202Q ve M694V'li hastaların genotip fenotip ilişkisini karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmamıza daha önce bölümümüzde DNA dizi analiziyle MEFV gen mutasyonu bakılan 126 MEFV (19'u M694V, 47'si M694V/R202Q, 20'si R202Q/R202Q, 40'ı R202Q) mutasyonlu hasta ve 47 mutasyonu olmayan hasta alındı. Mutasyonlu hasta grubunda 58 erkek, 68 kadın, mutasyonu olmayan grupta ise 22 erkek 25 kadın bulunmaktaydı. Hastalar hastalığın başlama yaşı, artrit, aylık atak sayısı, erizipel, kolşisin dozu ve amiloidozu içeren Pras'ın hastalık ağırlık skorlaması yönünden incelendi. Gruplar hastalığın şiddeti açısından karşılaştıldı. Mutasyonu olmayan grupla diğer gruplar arasında klinik fark bulunurken, R202Q polimorfizmi ile M694V mutasyonu bulunan hasta grubu arasında hastalığın şiddeti açısından fark bulunmadı. Sonuç olarak bu çalışmada R202Q'nun klinik olarak etkisi olduğu görülmüştür ve bu nedenle R202Q'nun rutin MEFV gen analizlerine eklenmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Familial Mediterranean Fever (FMF) is an autosomal recessive disease characterized with periodic fever, peritonitis, pleurisy, arthritis and erysipelas like skin rashes. Incidence of this disease in Turkey is 1/1000. The responsible gene for this disease is MEFV and it is localized on the 16. chromosome. MEFV gene is formed with 10 exons and mutations are frequently seen in 2. and 10. exons. The most seen mutations in this gene are M694V, V726A, M680I and M694I. In this study, it is aimed to compare the genotype and phenotype relations in patients with MEFV R202Q and M694V. Patients that have MEFV gene mutation that is shown with DNA sequence analysis in our department (n=126) (19 with M694V, 47 with M694V/R202Q, 20 with R202Q/R202Q and 40 with R202Q) and 47 patients without any mutations were included in the study. The male/female numbers were 58/68 in mutation group and 22/25 in non-mutation group. All patients were evaluated according to initiation age of disease, arthritis, monthly number of attacks, erysipelas, and dose of colchicine and disease severity scores of amyloidosis containing Pras. Groups were also compared with the severity of the disease. Although, there was clinical differences between groups with or without mutation, there was no significant difference in the severity of the disease between R202Q polymorphism and M694V mutation groups. In conclusion, in this study we have shown the clinical effect of R202Q and offer the addition of R202Q in the routine MEFV gene analysis.