Fibromiyalji sendromlu hastalarda polisomnografi ve İGF-1 düzeyinin değerlendirilmesi
Polysomnography and assessment of IGF-1 level in patients with fibromyalgia syndrome
- Tez No: 386708
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRULLAH HAYTA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, polisomnografi, İGF-1 düzeyleri, Fibromyalgia, polysomnography, IGF-1 level
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada fibromiyalji sendromlu (FMS) hastalarında Polisomnografi (PSG) ve İnsülin benzeri büyüme faktörü-1 (İGF-1) düzeyini değerlendirmeyi amaçladık. Otuz FMS tanılı hasta ve 30 sağlıklı gönüllü hasta çalışmaya dahil edildi. Katılımcıların yaş, eğitim durumu, vücut kitle indexi (VKİ) sosyodemografik özellikleri kaydedildi. Fonksiyonel durumları Fibromiyalji Etki Anketi (FIQ) ile, uyku kaliteleri polysomnografi (PSG) ve Pittsburg Uyku Kalite İndexi (PSQI) ile, depresyon ve anksiyete düzeyleri Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile değerlendirildi. Tüm bireylerin serum İGF-1 düzeyleri ölçülüp kaydedildi. Yaş, VKİ, eğitim durumları karşılaştırıldığında gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0,05).FİQ, PSQI, BDÖ değerlendirmelerinde gruplar arası fark anlamlı bulunurken (p0,05). kİGF-1 (kesme İGF-1) ölçümleri karşılaştırıldığında fark anlamsız bulunmasına rağmen hasta grubundaki bireylerde daha fazla oranda İGF-1 düşüklüğü saptandı. PSG) açısından gruplar karşılaştırıldığında fark anlamsız bulundu (p>0,05). Çalışmamızda FMS'de İGF-1 seviyelerinin düşüklüğünü destekleyen veriler bulduk. Ancak hasta grubu ile kontrol grubu arasında istatiksel olarak güçlü bir fark bulamadık. Aynı zamanda FMS'de uyku kalitesinin azaldığını düşündüren verilerimiz olmasına rağmen, PSG açısından her iki grup arasında yüksek düzeyde bir farklılık bulamadık.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to assess polysomnography and insulin-like growth factor-1 (IGF-1) level in patients with fibromyalgia syndrome (FMS). The study included 30 FMS patients and 30 healthy, volunteer as controls. In all subjects, demographic characteristics such as age, educational status and body mass index (BMI) were recorded. Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ), polysomnography (PSG) and Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI) were used to assess functional status and sleep quality while Beck Depression Inventory (BDI) was used to assess depression and anxiety levels, respectively. Serum IGF-1 levels were measured and recorded in all subjects. No significant differences was detected between groups regarding age, BMI and educational status between groups (p>0.05). It was found that there were significant difference between groups regarding FIQ, PSQI and BDI scores (p0.05). When cut-off IGF-1 measurements were compared, it was found that proportion of subjects with low IGF-1 value was higher in patient than control group; however, the difference didn't reach statistical significant (p>0.05). No significant difference was detected between groups regarding PSG. Data supporting low IGF-1 levels in FMS were found in our study. However, it was failed to find a significant difference between patient and control groups. Although our data suggested impaired sleep quality in FMS, no significant difference was found between groups regarding polysomnography.