Glokom hastalarında 24 saatlik göz içi basınç takibi
24-hour intraocular pressure monitoring in glaucoma patients
- Tez No: 386721
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN FATMA BAŞER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: göz içi basıncı, kontakt lens, psödoeksfolyasyon sendromu, primer açık açılı glokom, psödoeksfolyasyon glokomu, sirkadiyen, circadien, contact lens, intraocular pressure, primary open angle glaucoma, pseudexfoliation glaucoma, pseudoexfoliation syndrome
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
AMAÇ: Triggerfish kontakt lens (TKL) kullanarak PEX (psödoeksfolyasyon) glokomu, PAAG (primer açık açılı glokom) ve PEX sendromunda sirkadiyen göz içi basınç (GİB) paternlerini incelemek ve TKL'nin tolerabilitesini ve oküler yüzey etkilerini değerlendirmek. YÖNTEM: Yeni glokom tanısı almış ve ilaç kullanmayan 3 PEX glokom hastası, 2 PAAG hastası ile PEX sendromu bulunan 1 olgu olmak üzere, toplam 6 olgunun 6 gözüne 24 saatlik GİB monitörizasyonu için TKL takıldı. GİB eğrisine cosinor ve bifazik cosinor analizleri yapıldı. Akrofaz ve batifaz zamanları ve amplitüdleri hasta grupları arasında karşılaştırıldı. Bir gün sabah (6:00-11:00), öğleden sonra - akşam (12:00- 23:00) ve gece (24:00- 5:00) olmak üzere 3 farklı periyotta değerlendirilerek, en düşük ve en yüksek GİB ilişkili mV eq değerleri hasta grupları arasında karşılaştırıldı. GİB pikleri incelendi ve bir saati aşan pikler“uzamış pik ”olarak kabul edildi. TKL kullanımının tolerabilite ve güvenirliliğini incelenmek için her iki göze işlem öncesi ve sonrası en iyi düzeltilmiş görme keskinliği(EDGK), santral korneal kalınlık (SKK) ölçümleri, Oküler Cevap Analizörü (ORA) ile korneal biyomekanik ölçümler ve biyomikroskopik muayene yapıldı. Konjonktival hiperemi ORA Kırmızılık Skalası, korneal boyanma Modifiye Oxford Skalası (MOS) ile değerlendirildi. BULGULAR: Katılımcıların ortalama yaşı 61.6±7.7 olup 5' i (%83.3) erkek, 1' i (%16.7) kadındı. Toplam 5 glokomlu olgunun 4'ünde (% 80) nokturnal akrofaz paterni görüldü; 1 olguda düşük amplitüdlü akrofaz paterni izlendi. PEX glokomlu olguların hepsinde gece uyku döneminde uzamış GİB piki görüldü. PAAG'de ise daha az sayıdaki uzamış pikler gündüz veya gece döneminde görüldü. Hastaların TKL takılan gözleri ile diğer gözleri arasında TKL takılmadan önce ve sonrasında SKK ve ORA parametreleri ve EDGK açısından anlamlı bir fark bulunamadı (P>0.05). MOS ve ORA skalası TKL uygulaması öncesinde olguların iki gözü arasında farklı değilken (P>0.05), TKL uygulaması sonrasında her iki skor da anlamlı düzeyde farklıydı (sırasıyla P= 0.003 ve P=0.004). Bir olguda TKL intolerans nedeniyle 3 saat erken çıkarıldı. SONUÇ: TKL uygulaması ile 24 saatlik GİB profilinin incelenmesi glokom hastalarının ofis saatleri dışındaki GİB davranışı hakkında kıymetli bilgiler vermektedir. PEX glokomda nokturnal akrofaz ve uzamış GİB piklerinin sıklığı dikkati çekmiştir. TKL kullanımı güvenilir ve hastalarca iyi tolere edilebilir bir yöntem olup, korneal parametreler ve oküler yüzey üzerine anlamlı ve kalıcı bir değişiklik oluşturmamaktadır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: To investigate circadian intraocular pressure (IOP) patterns in pseudoexfoliation (PE) glaucoma, primary open angle glaucoma (POAG) and PE syndrome by utilizing Trigger Fish Contact Lens (TFCL), and to evaluate tolerability and ocular surface effects of TFCL. METHODS: Six eyes of 6 newly diagnosed patients with no medical therapy, 3 with PE glaucoma, 2 with POAG and 1 with PE, were fitted with TFCL for 24 hours IOP monitorisation. IOP curves were analyzed with cosinor and biphasic cosinor models. Acrophase and bathyphase times and amplitudes were compared between patient groups. By evaluating one day at three different time periods, morning (6:00-11:00), afternoon-evening (12:00- 23:00), and night (24:00- 5:00), lowest and highest IOP related mV eq values were compared between groups. IOP peaks were investigated and peaks exceeding one hour were accepted as“prolonged peaks”. To assess the safety and tolerability of TFCL use, before and after the procedure, both eyes were tested for best corrected visual acuity (BCVA), central corneal thickness (CCT) and corneal biomechanical measurements with Ocular Response Analyser and underwent biomicroscopic examination, Conjunctival hyperemia was evaluated with ORA Redness Scale and corneal staining with Modified Oxford Scale (MOS). FINDINGS: Mean age of participants was 61.6±7.7, with 5 (83.3%) men and 1 (16.7%) woman. Nocturnal acrophase pattern was detected in 4 (80%) out of 5 glaucoma patients in total; 1 patient displayed low amplitude acrophase pattern. During sleep period at night, prolonged peaks were seen in all PE glaucoma patients. In POAG patients, prolonged peaks were less numerous and occurred during both day or night. No significant differences of CCT and ORA parameters and BCVA were found between TFCL fitted and other eyes of patients before and after fitting (P>0.05). While MOS and ORA scales were not significantly different between the patients' fitted and non-fitted eyes before TFCL fitting (P>0.05), both were significantly different after TFCL fitting (P= 0.003 and P=0.004, respectively). TFCL was removed 3 hours earlier than planned in one patient because of intolerance. CONCLUSIONS: With the aid of TFCL, evaluation of 24 hour IOP profile provides valuable information about IOP patterns of glaucoma patients outside office hours. Nocturnal acrophase and frequent prolonged peaks in PE glaucoma calls attention. TFCL use is safe method, well tolerated by patients, has no significant and permanent effects on corneal parameters and ocular surface.