Glokom hastalarında 24 saatlik göz içi basıncı değişikliklerinin lateral genikulat nükleus volümü üzerine etkisinin kraniyal MRG ile incelenmesi
An investigation on the effect of 24-hour intraocular pressure variations in glaucoma patients on lateral geniculate nucleus volume changes using brain MRİ
- Tez No: 440406
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHSİN ERASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Primer açık açılı glokom, normotansif glokom, lateral genikulat nükleus, 24 saatlik GİB monitorizasyonu, primary open angle glaucoma, normotensive glaucoma, lateral geniculate nucleus, 24-hour IOP monitoring
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Glokom hastalarında göz içi basıncındaki (GİB) 24 saatlik varyasyonun lateral genikulat nükleus (LGN) volümü üzerinde etkili olup olmadığını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Gönüllüler Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Polikliniğine Aralık 2015 ve Haziran 2016 tarihleri arasında başvuran, 18 yaş üzerinde sağlıklı katılımcılar ve poliklinikten takipli primer açık açılı glokom (PAAG) ve normotansif glokom (NTG) hastaları arasından seçildi. PAAG grubuna 14, NTG grubuna 15, kontrol grubuna 20 kişi dahil edildi. Kırk dokuz gönüllünün 97 gözü çalışmaya alındı. Çalışmaya dahil olan bütün hasta ve gönüllülere tam bir oftalmolojik muayene yapıldı ve Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji bölümünde kranial manyetik rezonans görüntüleme (MRG) çekildi. Gönüllülerin tamamına en iyi düzeltilmiş görme keskinliği muayenesi, Goldman aplanasyon tonometresi ile GİB ölçümü, biyomikroskopik ön segment muayenesi, Lenstar LS 900 (Haag-Streit USA) kullanılarak santral kornea kalınlığı (SKK) ölçümü ve indirekt oftalmoskopiyle fundus muayenesi yapıldı. Her olguda peripapiller RSLT, GHK değerlendirilmesi ve lamina kribroza kalınlığı ölçümü OKT (RTVue-100 5.1 Fourier-Domain Optical Coherence Tomography-Optovue Inc., Fremont, CA) ile yapıldı. NTG ve kontrol gruplarından altışar kişiye, PAAG grubundan 7 kişiye SENSIMED Triggerfish® 24 saat göz içi basıncı monitorizasyonu cihazı (Sensimed AG, Lausanne, Switzerland) kullanılarak, kontakt lens vasıtası ile noninvaziv olarak günlük göz içi basıncı takibi yapıldı. Bulgular: Kırk dokuz hastanın yaş ortalaması 52.3±9.0 (minimum 31, maksimum 72) idi. Hastaların 33'ü kadın (% 67.3), 16'sı erkekti (% 32.7). Gruplar arasında yaş ortalamaları, cinsiyet dağılımları, sferik ve astigmatik refraksiyon kusurları, düzeltilmiş görme keskinliği, SKK'na göre düzeltimiş GİB açısından anlamlı fark saptanmadı (p˃0.05). Ortalama retina sinir lifi tabakası (RSLT), ortalama ganglion hücre kompleksi (GHK), ortalama lamina kribroza kalınlıkları ve ortalama LGN volümleri açısından gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık olduğu görüldü (p˂0.05). LGN volüm değerleri; kontrol grubunda 98.62±17.02 mm3, PAAG grubunda 77.52±20.54 mm3 , NTG grubunda 76.43±17.35 mm3 ölçülmüştür (p˂0.001). Yirmi dört saatlik GİB monitorizasyonu verileri incelendiğinde üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu gözlendi (p< 0.05). Fakat gün içi GİB dalgalanmaları ile LGN volümü arasında hiçbir grup için anlamlı bir korelasyon saptanmadı. Sonuçlar: PAAG ve NTG gruplarında ortalama RSLT, GHK, LK kalınlığının ve ortalama LGN volümünün kontrol grubuna göre belirgin düşük olduğu gösterilmiştir. Yirmi dört saatlik GİB dalgalanmalarının üç grup arasında farklı olduğu gösterilmiştir fakat bu GİB dalgalanmaları ile LGN volümü arasında anlamlı bir korelasyon bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To examine the effect of 24-hour intraocular pressure (IOP) variations in glaucoma patients on lateral geniculate nucleus (LGN) volume changes using cranial MRI Material and Methods: Fourteen patients with primary open angle glaucoma (POAG), fifteen patients with normotensive glaucoma (NTG) and twenty healthy subjects were included to this study. All of the patients were followed at Marmara University School of Medicine, Department of Ophthalmology. The subjects were evaluated between December 2015 and June 2016. Fourty nine patients' 97 eyes were enrolled in the study. All of the subjects had a detailed ophthalmological examination and were evaluated using brain magnetic resonance imaging (MRI) at Marmara University School of Medicine, Department of Radiology. All participants underwent ophthalmologic examinations including best-corrected visual acuity (BCVA), Goldmann applanation tonometry, slit-lamp biomicroscopy, central corneal thickness by Lenstar LS 900 (Haag-Streit USA) and indirect ophthalmoscopy. Peripapillary retina nerve fiber layer (RNFL) thickness, ganglion cell complex (GCC) and lamina cribrosa (LC) thickness were assessed by Optical Coherence Tomography (RTVue-100 5.1 Fourier-Domain OCT -Optovue Inc., Fremont, CA). Six participants from both NTG group and control group, 7 participants from POAG group, underwent non-invasive 24-hour IOP monitoring using SENSIMED Triggerfish® contact lens sensor. Results: Mean age of the 49 subjects was 52.36±9.01 (minimum 31, maximum 72). The study included 33 female (% 67.3) and 16 male (% 32.7). There was no statistically significant difference in age, sex, spherical refraction error, cylindrical refraction error, corrected visual acuity and corrected IOP between the 3 groups. There was statistically significant difference in retina nerve fiber layer (RNFL), mean ganglion cell complex (GCC), mean lamina cribrosa (LC) thickness and LGN volume between 3 groups (p˂0.05). Mean LGN volume was 98.62±17.02 mm3 in control group, 77.52±20.54 mm3 in PAAG group and 76.43± 17.35 mm3 in NTG group (p˂0.001). Significant differences were found between healthy , POAG and NTG groups in 24 hour IOP variations (p < 0.05). There was no correlation between the LGN volume and 24 hour IOP variations in all groups. Conclusion: Average RNFL, GCC, LC thicknesses and LGN volume were significantly lower in both POAG and NTG groups than control group. Although significant differences were found between control, POAG and NTG groups in 24 hour IOP variations there was no correlation between the LGN volume and 24 hour IOP variations.