12-18 yaşlardaki ergenlerde intihar girişimleri: Kliniğe başvuran bir grupta psikiyatrik tanı, sosyodemografik ve psikososyal özelliklerin değerlendirilmesi
Suicide attempts in adolescents between the age 12-18: Psychiatric diagnoses, sociodemografic and psychosocial features in a clinical group
- Tez No: 386730
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL BERKEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: intihar girişimi, ergen, psikososyal özellik, suicide attempt, adol escent, psychosocial characteristics
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Ergenlerde intihar; sosyokültürel etmenler, genetik ve biyolojik yatkınlıklar, psikiyatrik bozukluklar ve semptomlar, stres, güç yaşam şartları ile sosyal desteklerin yetersizliği gibi durumlardan etkilenen çok yönlü bir davranış biçimidir. Bu çalışmada intihar girişiminde bulunmuş 12-18 yaş aralığındaki ergenlerin sosyodemografik, psikiyatrik ve psikososyal özelliklerinin sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.Çalışmaya Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi polikliniğine Haziran 2009- Mayıs 2010 tarihleri arasında intihar girişimi nedeniyle acil olarak başvurmuş veya konsülte edilmiş 12-18 yaş arasındaki 36 hasta ve bunlarla yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 34 ergen sağlıklı kontrol grubu olarak alınmıştır. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri ayrıntılı bir formla, klinik değerlendirmeleri Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi- Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli ile, intihar girişiminin şiddeti İntihar Düşüncesi, İntihar Niyeti ve İntihar Davranışı ölçekleri ile, olumsuz yaşam olayları ayrıntılı bir listeyle değerlendirilmiştir. Bunların yanı sıra ergenler Çocuklar için Depresyon Ölçeği, Beck Umutsuzluk Ölçeği, Durumluk ve Sürekli Kaygı Envantörleri, Spielberg Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği ve Dürtüsellik Ölçeği ile de değerlendirilmiştir.İntihar girişiminde bulunanların ¾'ünü ergen kızlar oluşturmaktaydı. Vakaların çoğunluğu 15 -16 yaşlarda toplanmıştı. Yüksekten atlayarak intihar girişiminde bulunan iki erkek ergen dışında vakalarda girişim aşırı doz ilaç alımıyla gerçekleşmişti. İntihar girişimi nedeniyle başvurular en sık Mayıs ve Haziran aylarında olmuştu.İntihar girişiminde bulunan ergenlerin % 77.8'inde psikopatoloji saptandı. En sık görülen psikiyatrik bozukluklar sırasıyla depresyon, DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) ve davranım bozukluğu idi.İntihar girişiminde bulunan ergenlerin % 55.6'sında daha önceden kendini yaralama davranışı bulunmaktaydı; % 39.8'i daha önce de intihar girişiminde bulunmuştu.Vakaların % 52.8'inde intihar girişimi aniden ve düşünmeden gerçekleşmiş ve çoğu girişim sonrasında pişmanlık duyduğunu belirtmiştir. İntihar niyeti ve girişim ciddiyeti ilişkili bulunurken, intihar davranışı ve girişim ciddiyeti arasında ilişki saptanmamıştır.Demografik özellikler bakımından (öğrenim durumu dışında) gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. İntihar girişiminde bulunan ergenler kontrol grubundakilere göre okul başarıları daha düşük, aile ilişkileri daha sorunlu, sosyal aktiviteleri daha az, olumsuz yaşam olayları sıklığı daha fazla; kaygı, ümitsizlik, öfke ve dürtüsellik düzeyleri daha fazla ve daha depresif olarak; annelerinde ve kardeşlerinde psikiyatrik bozukluk öyküsü sıklığı ve ailelerinde intihar girişimi ve kendini yaralama davranışı daha fazla oranda bulunmuştur.Hasta grubunda intihar niyeti umutsuzluk ve depresyonla ilişkili bulunmuş; ancak ümitsizliğin depresyondan bağımsız bir yapı olmadığı, tek başına intihar niyetini belirlemediği görülmüştür. Daha önceden intihar girişimi olan, intihar notu bırakan ve intihar girişiminde bulunan arkadaşı olan ergenlerin intihar niyeti ölçeği toplam puan ortalamaları daha yüksek bulunmuştur.İntihar girişiminde bulunan ergenlerde dürtüsellik ve sürekli öfke toplam puanları ile de daha önceki intihar girişimi ve kendini yaralama davranışı varlığının ilişkili olduğu saptanmıştır. İlaç kullanımı ise ilişkili bulunmamıştır.İntihar girişimini belirleyen etkenler arasında depresyon ve içe yönelik öfke ile dürtüsellik ve umutsuzluk yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Suicide attempt in adolescent is a mu ltidimensional behavior pattern which is influenced by sociocultural features, genetic and biological predisposition, psychiatric disorders and symptoms , stres, adverse life events and inadequate social support. This study ai med to compare the sociodemografic features, psychiatric and psychosocia l characteristics of adolescents between the ages of 12 and 18. For this study, 36 adolescent patient s between the ages of 12 and 18 who refer or are referred to emergen cy department of Marmara University School of Medicine Child and Adolescent Psychiatry clinic because of suicide attempt between June 2009 and May 2 010 were included. 34 healthy subjects were selected as a healthy control group matched with the patients in terms of age and sex. Sociodemografic characteristics of the participants were measured with a detailed form ; c linical assesment was made with the Kiddie Schedule for Affective Disorder s and Schizophrenia Present and Life Time Version, severity of suicide a ttempt was assessed with Suicidal Ideation and Suicidal Intention Sc ales and Suicidal Behavio r Questionnaire; adverse life events were assessed wit h a detailed list. Subjects were also evaluated with a number of pychometric tests such as Children's Depresion Inventory, Beck Hopelessness Scale, State-Trait Anxiety Inventory, Spielberg State Trait Anger Expression Inv entory, Impulsivity Scale. 75 % of the adolescents wit h suicide attempt were girls. Most of the cases were between the ages of 15-16. T he suicide attempts were made by overdose drug intake except two adolescent boys who attempted falling from high. The referrals due to suicide atte mpts were mostly in the months May and June. Psychopathology was diagnosed in 77. 8 % of the suicide attempters. The most frequent psychiatric disorders diagnosed were in order depression, attention deficit hyperactivity disorder and conduct disorder. viii Over half of the adolescents who atte mpted suicide had previous self injurious behavior and 39.8 % of them had previous suicide attempt history. The suicide attempt was impulsive in approxiamately half of the cases and most of the adolescents were regr etful after the attempt. The suicide intent and attempt seriousness were related, but suicide behavior and attempt seriousness were not found in relation. Demografic characteristics were not differed between the groups. According to the findings adolescents with suicide attempt who were compared with controls were found out to have less academic success, more problematic parent relationship, less so cial activities, more adverse life events, more frequent histor y of family (especially mother and sibling) psychiatric disorder, sucide attempt and self injurious behavior; more depresif, anxious, hopele ss, hostil and impulsif. In the patient group, hopelessness and depression were found closely related to suicide intention. Bu t we found that hopelesness was not independent from depression and did not determine su cide intention alone. Suicide intention total scores were higher in the adolescents who had previous suicide attempt, wrote a not e before the attempt and had a friend with suicide attempt. Impulsivity and continuous hostility total scores in the suicide attempters were related to the presence of previous suicide attempt and self injurious behavior. However, there was no relation with drug use. Among the predictors of the suici de attempt, we found depression, hostility internal, impul sivity and hopelessness.