Factors affecting evaluations of storefront designs and inferences on store characteristics
Mağaza cephesinin değerlendirilmesini ve mağazanın özellikleriyle ilgili çıkarımları etkileyen faktörler
  1. Tez No: 386816
  2. Yazar: YASEMİN BURCU ÇAKIRLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞRI İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: mağaza atmosferi, değerlendirmeler, kalabalıklık, açıklık, mağaza cepheleri, karmaşıklık, tanıdıklık, store atmospherics, evaluations, crowdedness, openness, storefronts, complexity, familiarity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı, mağaza cephesi tasarımlarının değerlendirilmesini etkileyenfaktörleri incelemek ve bu değerlendirmelerin mağazayla ilgili çıkarımlarla ilişkilerini anlamaktır.Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Her iki bölümde de, farklı açıklık ve kalabalıklık seviyelerini göstermek üzere düzenlenen 12 renkli mağaza cephesi fotoğrafı kullanılmıştır. Çalışmanın ilk kısmı, Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık ve ÇevreTasarımı Bölümü'nden 70 öğrenciye uygulanmıştır. Mağaza cephesi fotoğrafları gösterildikten sonra, katılımcılardan gösterilen mağaza cephelerinin tasarımı ve bu mağazalarda satılabilecek ürünlerin olası özelliklerini ilgili sıfat çiftleri için anlamsal farklılaşma ölçeği üzerinde değerlendirmeleri istenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, bir alışveriş merkezinde alışveriş yapan 32 katılımcıyla, mağaza cepheleriyle ilgili tercihlerini ve görüşlerini inceleyen görüşmeler yapılmıştır.Çalışmanın sonuçları, mağaza cephesinin değerlendirilmesi ve mağazayla ilgili çıkarımlar arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca, mağaza cephelerinde, kalabalıklık, açıklık, karmaşıklık ve tanıdıklığın tasarımın değerlendirilmesinde etkisinin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the factors affecting the evaluations of storefront designs and to understand how they relate to inferences on store characteristics.The study consists of two parts. In both parts of the study, 12 color photographs of storefronts manipulated to represent two different levels of crowdedness and openness levels were used. The first part was conducted with 70 students from Interior Architecture and Environmental Design Department, Bilkent University.They were asked to rate the storefronts on a semantic differential scale which consisted of adjective pairs involving evaluations of storefront designs and those related to their inferences on the items which may be sold in the stores. In the second part, interviews with 32 shoppers were conducted in a shopping mall,regarding their preferences on the same storefronts displayed together on a board,and reasons affecting their appraisals.The results show that the evaluations of storefront designs have a strong relationship with the inferences on store characteristics. Crowdedness, openness,complexity and familiarity of the storefronts were also found to affect the appraisals of storefronts.