Geri Dön

Havaalanlarında uçak park yeri tahsisi ve taksi hareketleri optimizasyonu

Optimization of aircraft taxi movements and gate allocation in the airports

  1. Tez No: 386845
  2. Yazar: ORHAN ERTUĞRUL GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM ÇETEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hava Trafik Kontrol Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 104

Özet

Havayolu ulaşımına hızlı bir şekilde artan talep, her geçen gün büyük havalimanlarında gecikme ve çakışmalar gibi ciddi kapasite problemlerine yol açmaktadır. Havayolu şirketleri ve işletmecileri için bu gecikmelerden kaynaklı ekstra maliyetler ve müşteri memnuniyetsizliği büyük bir önem arz etmeye başlamıştır. Bu olumsuz etkilerin operasyonel yönetim organizasyonunda aksaklıklara neden olması da Park Yeri Tahsisi Problemi (PYTP) olarak tanımlanmıştır. PYTP özellikle uçakların kalkış, yol safhası ve son yaklaşmadaki gecikmelerin toplam etkisi sonucu oluşmaktadır. Bu gecikmeler park yerlerinin verimli bir şekilde kullanılmasının önüne geçmesinin yanı sıra taksi yolu kesişimlerindeki uçakların çakışmalarından kaynaklı beklemelerin artmasına da neden olmaktadır. Park yeri tahsisinde mevcut yöntemlerin hepsi slot tahsisi tekniklerine dayandığı için uçakların gecikmelerinin toplam etkisi göz önüne alınamamaktadır. Bu tez çalışması, toplam gecikmelerin etkisini azaltmak için daha taktiksel park yeri tahsisi algoritması olan Hibrit Dinamik Park Yeri Tahsisi Modelini ortaya konmuştur. Bu model algoritma temel anlamda uygun park yerlerinin ve taksi yollarının son yaklaşma hattında önceden belirlenmiş bölgelere giriş yapmış uçaklara tahsis edilmesini ön görmektedir. Bu model hızlı zamanlı simülasyon tekniği kullanılarak sınanmış ve mevcut durum modeli ile karşılaştırılmıştır. Dinamik bir planlama, daha esnek bir park yeri tahsisinin yapılmasını ve havaalanlarındaki özellikle en yoğun olduğu zamanlarda karşılaşılan gecikmelerin etkilerinin en aza indirilmesini sağlamaktadır.

Özet (Çeviri)

Rapidly increasing demand for air transportation leads to serious capacity problems at major airports such as delays and congestions. The extra operational costs introduced by these delays become more important for the airline companies and enterprises. The allocation of parking gates plays an active role in reduction of these delays. Well planned gate allocation reduces or even eliminates ground holds at taxiway intersections between arriving and departing traffic. This situation is defıned as Gate Assignment Problem (GAP). The GAP especially occurs because of the cumulative effects of delays during take-off, en-route and final approach. These delays cause not only in-efficient use of the gates but also increase of ground holds at taxiway intersections. In the conventional approach gates are assigned using slot allocation techniques which require strategic planning done before flights. Therefore they do not take the possible cumulative delays during the flight into account. This study proposes a hybrid dynamic gate allocation model in attempt to minimize the effect of these delays using a more tactical gate allocation algorithm. The proposed algorithm assigns available gates to arriving aircraft when they establish on the final approach course. Using fast time simulation technique, this model have been analized and compared with the conventional gate allocation method. Dynamic planning provides more robust gate assignment and delay management at the airports especially in the peak hours.

Benzer Tezler

  1. Havaalanı hareket sahalarındaki trafik akışı için farklı amaçları ele alan çok aşamalı bir sezgisel model

    A multi-stage heuristic model with different objective functions for air traffic flow in airport movement areas

    ORHAN ERTUĞRUL GÜÇLÜ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Havacılık MühendisliğiAnadolu Üniversitesi

    Hava Trafik Kontrol Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. CEM ÇETEK

  2. Data analysis and simulation applications on European air traffic modelling and spatiotemporal grid emission modelling

    Avrupa hava trafiği ve uzay-zamansal grid salınım modellemede veri analizi ve simulasyonu uygalamaları

    YİĞİT BEKİR KAYA

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2015

    Havacılık Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Uçak ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. GÖKHAN İNALHAN

  3. Buz çözücü sıvı içeren atıksuların havasız arıtımında biyogaz geri kazanımı ile optimum glikol oranının araştırılması.

    Investigation of optimum glycol ratio and biogas recovery during anaerobic treatment of the wastewaters contaminated with aircraft de-icing fluid.

    HÜSEYİN MURAT GÖKTAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Çevre Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ÇİĞDEM GÖMEÇ

  4. Uydu görüntülerinden durağan haldeki uçakların algılanması ve tanınması

    Detection and identification of static aircrafts from satelitte images

    CİHAT YILDIZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    Elektrik ve Elektronik MühendisliğiKırıkkale Üniversitesi

    DOÇ. DR. EDİZ POLAT

    PROF. DR. ŞERAFETTİN EREL

    YRD. DOÇ. DR. TOLGA EREN

  5. Hava trafik kontrol hizmetinden kaynaklanan uçak kazalarının incelenmesi

    Investigation of airplane accidents caused by air traffic control

    LEJLA NIKSIC

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Sivil HavacılıkGazi Üniversitesi

    Kazaların Çevresel ve Teknik Araştırması Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ARIKAN ÖZTÜRK