Hava trafik akış ve kapasite yönetiminde saha kontrol için toplama noktası yaklaşımı
Point-merge approach at area control for air traffic flow and capacity management
- Tez No: 386846
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM ÇETEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Hava Sahası Kapasitesi, Hızlı Zamanlı Simülasyon, Ayırma Minimumları, Point-Merge, Airspace Capacity, Fast Time Simulation, Separation Minimums, Point-Merge
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hava Trafik Kontrol Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tez çalışmasının amacı radar kontrollü hava sahalarından, radar kontrolsüz hava sahalarına devredilen uçuşlardaki hava trafik akış ve gecikme sorunlarının incelenmesi ve bu sorunlara çözüm yönteminin geliştirilmesidir. Radar kontrollü hava sahasından radarsız hava sahasına geçişlerde yaşanan gecikmeler hızlı zamanlı simülasyon ortamında, SIMMOD programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu analiz sonucu ile gecikme nedenleri belirlenmiştir. Bu çalışmada Türkiye hava sahasından Irak hava sahasına olan trafiklerin devri uygulama alanı olarak belirlenmiştir. Irak hava sahası kaynaklı yaşanan gecikmelerin Türkiye hava sahasına olan etkilerini en aza indirmek için; yaklaşma sıralaması amacı ile kullanılan“Point-Merge”yöntemi yol safhasındaki uçuşlara uyarlanmıştır. Geliştirilen ayırma yöntemi hızlı zamanlı simülasyon metodu ile sınanmış ve sonuçları analiz edilmiştir. Geliştirilen yeni yöntemin hava sahası gecikmeleri, frekans meşguliyeti ve yakıt tüketiminde iyileştirmeler sağladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze air traffic flow and delay problems experienced during traffic handoff between radar and non-radar controlled airspaces and develop appropriate separation techniques. The current delay conditions is analyzed using fast-time simulation techniques in SIMMOD program. The causes of delays are determined as a result of this baseline analysis. The traffic handoff between Turkish airspace and Iraq airspace is taken as an application area. To minimize the effects of delays caused by Iraq airspace on Turkish airspace, Point-Merge, an approach sequencing technique, is applied to en-route air traffics. The generated separation technique is tested using fast time simulation and its results are analyzed. Finally, some improvements are achieved for the air space delays, frequency occupancy and fuel consumption by the usage of new separation method.