Selefilik-Vehhabilik ve Türkiye'deki faaliyetleri
Salafism-Wahhabism and their activities in Turkey
  1. Tez No: 386896
  2. Yazar: BEKİR ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Selefîlik, Vehhabîlik, Muhammed b. Abdülvehhab, Abdullah Yolcu, tevhid, bid'at, şirk, cihad, davet, Türkiye, Salafism, Wahhabism, Muhammed ibn Abd al-Wahhab, Abdullah Yolcu, tawhid, bid'a, shirk, jihad, da'wa, Turkey
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Selefîlik-Vehhabîlik, toplumu bid'atlerden temizlemek, sahih İslam'ı tekrar ihya etmek amacıyla Dir'iyye'de, Muhammed b. Abdülvehhab ve Muhammed b. Suud arasında 1744 yılında yapılan anlaşma neticesinde ortaya çıkmıştır. Muham-med b. Abdüvehhab'ın dinî konulardaki bid'at, cihad, iyiliği emretme gibi fikirleri, Necd bölgesinde yeni kurulan bu siyasî yapının faaliyetlerinin dayanak noktası ha-line gelmiştir. Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı'ndan yenik ayrılması sonucu Hicaz bölgesinden çekilmek zorunda kalmış ve Arap Yarımadası, Vehhabîler'in kontrolü altına girmiştir. Bu tarihten itibaren Türkiye'de Selefî-Vehhabî doktrinlerin bir kı-sım etkisi görülse de davetçi Abdullah Yolcu'nun, 1986'da Türkiye'ye gelişine ka-dar Vehhabîlerin herhangi bir faaliyetinden bahsetmek mümkün değildir. Abdullah Yolcu Türkiye'deki faaliyetlerine 1992 yılında kurduğu Guraba Yayınevi'nde Veh-habî âlimlerinin eserlerini tercüme etmekle başlamıştır. 1992 yılından günümüze kadar Türkiye'de Vehhabî davetçilerin sayısı her geçen gün artmıştır. Bu davetçiler Türkiye genelinde yayınevleri, dernekler, Kur'an kursları ve medreseler açarak bu-ralarda yaptıkları ders ve sohbetlerde Selefî-Vehhabî akidesini öğretmektedirler.
Özet (Çeviri)
Salafism-Wahhabism emerged as a result of the agreement in 1744 between Muhammad ibn Abd al-Wahhab and Muhammed ibn Saud in Diriyah in order to recreate Islam and prevent people from the bid'a. The ideas of Muhammad ibn Abd al-Wahhab with respect to religious issues such as bid'a, jihad, ordering of good deeds became the mainstay of the activities of this political structure at the region of Najd. The Ottoman Empire was defeated in First World War as a result had to stand back from Hijaz Region and Arabic Peninsula passed into the control of Wah-habi rule. From this date forward, although the effects of Salafi-Wahhabi doctrines are seen to some extent, it is not possible to talk about any kind of activity of Wah-habis until Propagandist Abdullah Yolcu's arrival to Turkey in 1986. Abdullah Yol-cu started to his actions in Turkey by translating the books of Wahhabi Scholars in a publishing house named 'Guraba Yayınevi' established in 1992. From 1992 to present day, the number of Wahhabi propagandists has always increased day by day. These propagandists around Turkey are teaching the Salafi-Wahhabi persua-sion by establishing publishing houses, foundations, Quran courses and madrasahs in which they organize religious lesson.