Yaban arı venomunun pankreas adacık hücre canlılık ve fonksiyonu üzerine etkisinin in vitro değerlendirilmesi
In-vitro evaluation of bee venom effects on viability andfunction of pancreatic islet cells
  1. Tez No: 387114
  2. Yazar: MÜYESSER SAYKI ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY DELİBAŞI
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: adacık transplantasyonu, arı venomu, oksidatif stres, islet transplantation, bee venom, oxidative stress
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endokrinoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Kadavradan Langerhans adacıklarının transplantasyonu tip 1 diyabetli hastalar için umut veren bir tedavi seçeneği olmuştur. Fonksiyonel adacık hücre kitlesinin %50-70'inin apopitoz, inflamasyon gibi nedenlerle kaybı insülin bağımsızlık süresini azaltmakta beklenen tedavi başarısını düşürmektedir. Adacıkların kültüre edilerek verilmesiyle transplant başarısını artırdığını göstermesinden sonra pretransplant dönemde adacıkların kültüre edilmesinin önemi üzerinde durulmaktadır. Ayrıca adacıkların koruyucu bir madde eklenerek kültüre edilmesiyle ilgili birçok invivo ve in-vitro çalışma yapılmakta, iyi sonuçlar elde edilmektedir. Biz çalışmamızda, anti-inflamatuar, anti-apopitotik ve oksidatif stresi azaltıcı etkisi olduğu gösterilen arı venomunun in vitro kültür ortamında pankreas adacık hücrelerindeki etkisini araştırdık. Rat pankreas adacıkları, uygun teknikle izole edildikten sonra arı venomu 2.5 µg/ml, 5µg/ml, 7 µg/ml derişimleri ile vekontrol grubu olarak arı venomu eklenmeden kültüre edildi. Adacık hücrelerinin canlılığı floresan diasetat (FDA) ve propidyum iyot (PI) kullanılarak floresan mikroskobu ile, fonksiyonelliği glukoz insulin stimulasyon testi ile değerlendirildi. Sonuçta, rat pankreas adacıklarının kültürünün 7 µg/ml konsantrasyonundaki arı venomu ile etkileşiminin kontrole göre β hücre canlılığında artış sağladığını gösterdik. Bu çalışma rat adacıklarının arı venomu ile kültüre edilmesinin adacık canlılığını artırdığını göstermiştir. Bizim görüşümüze göre pretransplant dönemde adacıkların arı venomu ile kültüre edilmesi adacık yaşam süresini artıracak bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Transplantation of cadaveric islets of Langerhans is a promising option for type 1 diabetic patients. Loss of 50- 70%functional islet cell mass due to some reasons such as apoptosis, inflammation declines insulin independence rates and the expected success of the treatment. Islet cell culture offers advantages such as ensuring the quality of islets, and possible pretransplant interventions. The success of the cultured islet allografts was demonstrated and many studies are carried out by interventioning to the culture medium and good results are obtained. In our study, we tried to investigate the effect of bee venom on islet cells which is demonstrated to have the effect of anti-inflammatory, anti-apoptotic and declining of oxidative stress on different cells in vitro. Rat pancreatic islets have been cultured with or without the presence of the bee venom 2.5µg/ml, 5µg/ml, 7.5µg/ml for 48h. Then, the islet cells viability were examined with fluorescein diacetate (FDA) and propidium iodide (PI) mixture by using a fluorescence microscope. Moreover, functions of islets has been evaluated by the test of glucose stimulated insulin secretion. We demonstrated that treatment of primary cultures of isolated rat pancreatic islets with bee venom results in augmented β-cell viability. Bee venom was able to preserve β-cell glucose responsiveness and insulin secretion in both basal and stimulated glucose condition. However, the stimulation index between groups were found insignificant. The present study demonstrates that bee venom treatment of freshly isolated rat islets has a beneficial effect on islet survival by increasing their viability. To our opinion these observations propose bee venom as a suitable factor to optimize and stimulate recovery and subsequent function of islets during in vitro culture, indicating that bee venom could play an important role in survival of allograft.